Yemenity2010's Blog

Dignande bord och dagen efter

Posted in Direkt från Jemen by yemenity2010 on 08/01/2010

Vad är en typisk jemenitisk måltid? Ja, kyckling och ris är nog en av de hetare kandidaterna, liksom olika recept med något slags bönor som bas. Blir man hembjuden till en familj som slår på stort, då… kan de slå på stort. Ganska precis en vecka in i min vistelse här händer det, när vi i personalen på Swedish Center besöker en familj boende i närheten och där en av sönerna studerar engelska på centret. Husfadern visar sig vara affärsman med tungt maskineri som specialitet.

Ritualen vid entrén blir att damerna i sällskapet drar iväg ut i köket och stiftar bekantskap med matlagningsteamet – och mycket mer än så vet jag inte om deras förehavanden i det allra heligaste. Vi män hänvisas in till ett inbjudande rum med mattor och kuddar på golvet, serveras olika drycker på flaska och en soppa som vad jag uppfattar vara gjord på getkött och en del andra ingredienser. TV:n står på och våra värdar växlar mellan olika kanaler som antingen visar fotboll, nyheter eller något kulturellt inslag. De flesta verkar tillhöra den qatariska kabelgiganten Al-Jazeeras kanalutbud – de har betydligt fler än en, vet jag nu (för övrigt tillgängliga alternativt på arabiska eller engelska).

När huvudrätten sedan kommer fram i salen intill är det på en duk på golvet. Vad maträtterna heter på arabiska har jag hittills inte lyckats lära mig, men bröd är en viktig beståndsdel som med förkärlek doppas i olika köttsåser och röror, ackompanjerat av ris, spaghetti, grillad kyckling – med mera. Inga individuella tallrikar ställs fram utan allt konsumeras från gemensamma serveringsfat och -skålar. Efter en stund kommer även sötsakerna fram; kakor smaksatta med exempelvis kokos, plus en fruktbricka. Och sedan flyttar vi tillbaka in i kuddsalongen för en mer integrerad samvaro, med viss återkommande språkförbistring mellan arabiskan och engelskan eftersom långt ifrån alla närvarande behärskar båda. Vi blir erbjudna te, som vi tackar ja till. Sött och med adderad pepparmynta eller liknande, att döma av den rika aromen. Vi har också chansen att höja stämningen ytterligare med lite qat (de lätt centralstimulerande bladen som däremot är en vardagsföreteelse för många jemeniter) men avstår.

Samma kväll – etiopisk julafton, med gudstjänst på amerinya (reservation för stavningen). En grupp etiopier firar julen på sitt sätt och vi är inbjudna. Av predikan – som verkar genomföras i portioner, uppfattar jag inte mer än enstaka ord som förmodligen kopplar ihop Gamla testamentets förutsägelser med Nya testamentets inledning. Däremellan förekommer bibelläsning, och gemensam sång á capella. Dessutom genomförs en liten ritual med tända stearinljus och släckta lampor som bonus. Mer mat efteråt i förmodad etiopisk anda, med en stark köttröra och bröd till, bland annat. En dag som är svår att somna in svältfödd ifrån, med andra ord.

Idag fredag är det helgdag. Trevligt ur flera synvinklar, men mindre god timing när centrets vattenpump har lagt av under natten, vilket uppenbarligen inte är första gången. Vattentillgången är därmed på upphällningen och påverkar såväl tvättmöjligheter som spolning av klosetter. Däremot brukar tydligen det filtrerade dricksvattnet fortsätta komma ur sin speciella kran i tvättstugan så länge inte den separata behållaren inte är tömd. Förhoppningsvis kan någon kompetent hantverkare ta sig an problemet imorgon, men garantier finns inte för att det ordnar sig så snabbt. Det här har som sagt hänt förut, säger de luttrade veteranerna (det vill säga kollegerna som arbetat här i några månader eller ett halvår).

Lämplig dag för utflykt uppåt berget Sabr på serpentinvägen som ska ha byggts med kapital från någon besökande schejk en gång i tiden. Chans till än mer imponerande överblickar över landskapet än hittills – nästan andinsk standard på utsikten, faktiskt. Nästan.

Säkerhetsläget i landet i stort den här första veckan av 2010 är fortfarande ansett som osäkert, men här i Taiz har vi inte märkt av det så konkret ännu, mer än i diskussioner kring och rekommendationer från myndigheter angående vissa rutiner för framförallt utlänningar (läs: västerlänningar) i landet. Återkommer antagligen om detta.

För övrigt har jag fortfarande inte bestämt om jag ska stava Jemen genomgående med J eller Y. J är den svenska standarden, men internationellt är det nog Y som gäller. Troligen fortsätter jag vara inkonsekvent ett tag till, och ni kommer att märka det…


Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. anurlaiqar said, on 09/01/2010 at 20:01

  Amarinya.

 2. Emanuel said, on 12/01/2010 at 01:04

  Intressant och härlig läsning, ser fram emot fler inlägg! (måste kolla upp Qat som nämns lite då och då, inte något jag hört om förrän nu under trippen du företar dig)

  • yemenity2010 said, on 12/01/2010 at 08:23

   Qat eller khat – finns olika stavningar med våra bokstäver, men det är en väldigt vanlig företeelse här. Kanske fördjupar mig i ämnet någon gång… Chao!

 3. […] som gärna kom och gick på platsen. Men vi hade trots allt en generator som reservalternativ. Matvanor, menyer och hur det kan gå till när man blir hembjuden till en jemenitisk familj, var ämnet för ett […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: