Yemenity2010's Blog

Bokslukare på gott och ont

Posted in Direkt från Jemen, Tema: Kultur, Uncategorized by yemenity2010 on 13/01/2010

Termiter gillar tyska böcker. Och franska, berättar bibliotekarien Hadeel när hon visar runt på övervåningen i det nybyggda kulturhuset på Swedish Training Center i Taiz. Tydligen är det de språkområdena som blivit värst ansatta när ”de vita myrorna” varit framme och decimerat utbudet, vilket också kan bero på att de böckerna varit minst använda och därför tacksamma väntande rov för insekterna.

Utlåningsfrekvensen kunde kanske vara högre, vilket är något att arbeta med. Mycket av utbudet, jag skulle säga majoriteten, är på engelska och omfattar främst romaner, biografier och barnböcker. Många är säkert på en för svår nivå för arabisktalande som just börjat lära sig engelska, och dessutom är det sällan pinfärska utgåvor vi talar om. Men det är ändå ganska roligt att gå omkring där ibland och botanisera bland banden. Många verk av den typ vi kallar klassiker finns representerade. Annat är populärlitteratur, kioskvältare från det  hyfsat nära förflutna, och så vidare. Från tjocka volymer av Winston Churchill, över John le Carré, Shakespeare, ”Frankenstein”, Victor Hugo, Bill Gates och Patricia Cornwell till en och annan svensk skrift, av stora nationalskalder som…eh… Stanley Sjöberg.

I den arabiska avdelningen (som hittills är alldeles för anspråkslös i omfång) finns det sådant jag kan dechiffrera på grund av dubbelspråkiga titlar eller rent av kända verk på två språk parallellt, som en serie Agatha Christie-deckare. Och en hel del som jag givetvis inte har en aning om vad de innehåller. Bok heter för övrigt ”kitab” på arabiska, enligt min spontana fonetiska transkription utifrån muntlig information. En av mina uppgifter kan vara att hitta nya uppslag för att förnya bibliotekets inriktning, om det ska ha en funktion i framtiden. Om ett halvår kommer en ny manager till centret och vi får se vad han har för visioner och prioriteringar. Bibliotekarien menar i alla fall att någon form av caféverksamhet här uppe på andra våningen kunde vara ett sätt att locka fler av studenterna hit upp. För det fattas dock att det lilla köket där blir mer välutrustat. Just nu finns bara en diskbänk. Den som lever och läser får se.

Dagens värda vetande: Några millennier tillbaka i tiden var Jemen en nyckelpunkt för handelskaravaner mellan Asien och Europa. Inte minst exporterade man stora mängder av aromatiska substanser som rökelse och myrra till romarriket. I relativa termer borde området här ha haft en ekonomi motsvarande dagens oljerika stater (Jemen har en del olja, men inte alls i samma omfattning som grannländerna på arabiska halvön). Uttrycket ”Arabia Felix” eller ”Det lyckliga Arabien” myntades troligen någon gång vid den tiden. Av vem vet jag däremot inte exakt… De första årtiondena efter Kristus blev mer turbulenta, med olika erövrare som kom och gick – liksom i stora delar av mellanöstern och vår del av världen. Det är något av det man kan läsa om i boken ”Yemen – Travels in Dictionary Land” som jag skaffade före avresan. Författaren Tim Mackintosh-Smith är en britt som bor här i landet sedan ett antal år och publicerade skriften redan 1997. Men när man letar efter litteratur om Jemen på nätet, så verkar det här vara en av dem som rankas högst i kvalitetshänseende. ”This book is a classic” hävdar The Independent i ett citat som givetvis gärna återges av utgivaren på omslaget till min pocketupplaga. Jag har inte ens läst halva än, men återkommer säkert till den…

Intresserad av Jemen, sett ur nationell medial synvinkel? Besök gärna någon av de här tidningarnas websidor: Yemen Times (http://www.yementimes.com/) eller Yemen Today (http://www.yemen-today.com/go/).

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Gustaf Redemo said, on 13/01/2010 at 18:28

  Intressant läsning. Man hör mer och mer om Jemen nu för tiden. Det mesta är dåligt. Som resenär vet jag att det brukar se helt annat ut på plats än vad som rapporteras. Ambassaden i Riyadh varnar t.ex. för att åka dit. SVD skriver om en ny front i kriget mot terrorn. Hur ser du på händelserna i Jemen och är rapporteringen bra?

  • yemenity2010 said, on 13/01/2010 at 21:06

   Bra frågor! Jag har varit här så kort tid att jag inte vill komma med alltför säkra slutsatser om något… Men visst är det ett problem att snabb medierapportering ofta koncentrerar sig på en fråga i taget, är tillspetsad och inte får med alla nyanser och dimensioner som skulle behövas. Jag får återkomma efterhand med reflektioner över det jag själv ser här i vårt område, som brukar betraktas som ganska lugnt.

 2. anurlaiqar said, on 19/01/2010 at 11:41

  Eftersom namnet ”Arabia Felix” är latin så kan man kanske göra en kvalificerad gissning och anta att det var romare som myntade det uttrycket.

  • yemenity2010 said, on 19/01/2010 at 15:51

   Så kan det ju vara… Men exakt vilken romare? Romulus, Remus, Julius Caesar, Augustus, Leonardo da Vinci eller Dino Zoff?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: