Yemenity2010's Blog

I stället för puckelpist

Posted in Direkt från Jemen, Uncategorized by yemenity2010 on 06/02/2010

Hört talas om Mikael Strandberg? Det hade nog inte jag, åtminstone inte så att jag lagt det på minnet. Men det känns verkligen som om jag borde ha gjort det… I tidskriften Yemen Today (december 2009, som jag sent omsider plöjt igenom) intervjuas han om sitt senaste planerade projekt; att korsa hela arabvärlden från Oman till Mauretanien, med kamel.

Det är inte första gången han ger sig ut på sådana strapatser. Det började för över 20 år sedan med en cykeltur från Chile till Alaska, genom bland annat colombiansk regnskog där cykeln fick bäras genom träsken. Några år senare gick tvåhjulingen från Norge till Sydafrika via Sahara, 1997 tog han hästvägen genom Patagonien, följt år 2000 av en promenad genom maasaiernas marker i östafrika och så 2004 en skidfärd genom Sibirien. Varför göra det enkelt för sig?

– Jag har alltid valt min egen väg. Få människor gör det, förklarar han för Yemen Today som också kan avslöja att Strandberg växte upp i ”a remote Swedish Village boasting more dogs than people”.

Men han verkar inte vara ute efter äventyret för dess egen skull utan vill även lära sig mer och kunna utbilda andra. En av poängerna är att välja ett fortskaffningsmedel som är representativt för den aktuella regionen. Som sällskap den här gången har han två beduiner och en amerikansk väninna med samma intressen, berättar tidskriften. Arabiska har han studerat i två månader just i Jemen som förberedelse och han säger sig alltid ha varit intresserad av arabvärlden. Rutten kommer att gå genom två öknar med förväntade höga temperaturer (motpolen till den sibiriska utflykten, kan man ana). Startpunkten är alltså tänkt att vara Oman och nästa nationalstat i ordningen blir Jemen, vilket kan innebära flera utmaningar, såväl på grund av landskapet som säkerhetsläget och reserestriktionerna inom landet. Men det går inte att undvika, enligt Strandberg som ser den arabiska världens vagga just här.

– Det här är fortfarande juvelen i kronan, menar han.

När avlöper expeditionen då? Ja, det borde bli ganska snart, att döma av utforskarens egen resedagbok på www.mikaelstrandberg.com/. Men det finns fortfarande frågetecken kring finansieringen, framgår det.

Fortsättning följer därmed…

(Källa: ”Traversing Arabia by Camel” av David MacDonald – Yemen Today, december 2009)


Annonser
Tagged with: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: