Yemenity2010's Blog

Det är tanken som räknas

Posted in Direkt från Jemen, Tema: Vatten, Uncategorized by yemenity2010 on 23/02/2010

– Hur skulle Mose ta sig torrskodd genom öknen?

Så lär en tillfälligtvis (?) förvirrad predikant ha fått till det i något sammanhang, enligt en anekdot i någon av ”Humor i helgade hyddor”-böckerna som var rätt populära för 10-20 år sedan, i alla fall i vissa kretsar.

Jemen kan snart vara torrlagt, enligt flera återkommande pessimistiska prognoser. Bland annat skulle huvudstaden Sana’a kunna vara i det prekära läget inom tio år – eller tidigare, beroende på vem som uttalar sig. Det ofrånkomliga ämnet qat kommer givetvis in även här. Kritiska röster brukar påminna om att de odlingarna upptar alldeles för mycket av vattentillgångarna som finns i anspråk. Men alla är knappast överens om den förklaringsmodellen heller, och konsumtionsvanan i sig kommer heller inte att förändras över en natt. Så länge det finns en efterfrågan så kommer sannolikt de vanebildande växterna (som alltså tuggas dagligen av många jemeniter) att fortsätta produceras.

I praktiken är troligen majoriteten av alla hushåll och institutioner i landet försedda med hushålls-H2O genom leveranser från tankbilar med vatten som kommer och fyller på cisternerna hemmavid. Så ock vi på detta kombinerade utbildningscenter och bostadskomplex. Dricksvattnet är med förkärlek separerat och filtrerat. Den leveransen kommer med en annan lastbil vid behov och livselixiret passerar sedan genom ett filtersystem, som i vårt fall förmodligen är 30 år gammalt och visserligen underhålls med jämna mellanrum, men kanske snart borde bytas ut helt och hållet, enligt vanligtvis välunderrättade källor.

Problem med vår vattenpump uppstår ibland. Förhoppningsvis är lösningen så enkel som att byta en säkring; men det kan också vara luft i ledningarna, på grund av eller i kombination med skräp som fastnat där; som i ett högaktuellt fall där vi just nu inte vet exakt vad som felar, förutom att vattenleverantören inte kommer när han lovat, att nivån i cisternen är väldigt låg och att pumpen inte får upp trycket ordentligt – samtidigt som den ofta börjar skramla och elda upp sig mer än vanligt av ansträngningen. I själva tankarna vill man kanske inte se för djupt ner av ren självbevarelsedrift, men det kan samlas en del förstoppande element där under ett år eller så mellan rengöringarna. Och vatten är ju verkligen något man inte inser sitt beroende av med samma kraft som när det inte flödar i vanlig ordning – vilket i sig kan vara ojämnt, men ändå relativt pålitligt.

För övrigt annars är det snart bröllop i kvarteret. Det vet vi för att den berörda klanen värmer upp en vecka i förväg med festlig musik i högtalare som hörs inom en ansenlig radie, från morgon till kväll och lite till. Groovy.

Dagens oprovocerade litterära sekvens: ”The electricity went off early, interrupting me as I flicked through Diarrhoea Dialogue, the only reading material I could find in the house apart from Where There Is No Doctor – a book no hypchondriac should ever open, for its refuses to mince the strong meat of medical problems from leprosy to jaws.” (om ett besök på en plats kallad al-Hadiyah, ur den reflekterande reportageboken ”Yemen – Travels in Dictionary Land” av Tim Mackintosh-Smith. Nej, det är inte första och troligen inte sista gången den citeras här.)

…och dagens helt osökt relaterade musiktips: ”When the Water Breaks” med Liquid Tension Experiment. En kvarts kokande instrumentalorgie släppt för tiotalet år sedan av ett hobbyprojekt bestående av Tony Levin (hovbasist hos Peter Gabriel, med mera) samt flera medlemmar från Dream Theater. Rent förlossande funky stuff sett ur vilken vinkel som helst.

Annonser
Tagged with: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: