Yemenity2010's Blog

Helt uppåt väggarna

Posted in Tema: Kultur, Uncategorized by yemenity2010 on 05/03/2010

Konstutställning – det har vi haft i veckan. Såvitt jag vet var det vår första i det nybyggda kulturhuset som invigdes i november, halvannan månad innan jag själv landade i Taiz på nyårsafton för att sätta igång med ett av de mer svårdefinierade uppdragen i mitt liv hittills… Under ett par dagar hade vi nu dryga dussintalet målningar upphängda i ett hörn av övervåningen, som annars domineras av ett bibliotek och ett antal datorer som används för utbildningsändamål. Sedan ett par veckor har vi alltså även en enklare cafeteria häruppe, främst för att servera förfriskningar till studenterna på centret mellan lektionerna.

Ränderna går förhoppningsvis aldrig ur det nybyggda kulturhuset

Nu var det Nader som stod i centrum, en ung och mångsidig konstnär härifrån Taiz. Motiven är i flera fall porträtt, men även arkitektoniska avbildningar och stilleben ingick i urvalet – som oftast målats i olja. I något fall finns även tredimensionella inslag med i bilden. Åtminstone ett av verken såldes under dagarna, då uppskattningsvis närmare 150 besökare synade utställningen allt som allt. I den skaran ingick såväl studenter som flera av konstnärens vänner och släktingar. Exakt vilket som är det mest effektiva sättet att marknadsföra sådana här evenemang i Taiz vet jag inte än, men den här gången utgick vi till största delen från information inom centret, samt e-mailutskick till tänkbara intresserade.

Ett praktiskt problem vi stötte på under upphängningen av tavlorna var att Naders favoritkrokar fallerade ett par gånger, eller rättare sagt – de fastnade inte så stadigt på väggarna som de borde, vilket lika väl kan bero på materialet i väggarna. Följden blev att några av bilderna hamnade på golvet ett par gånger och krävde förstärkta fastnaglingsåtgärder, som extra lim. Nu är det i stället svårt att få bort alla krokarna, så en del kanske får stanna kvar till nästa utställning… För det här lilla evenemanget var förhoppningsvis inte det sista av den här sorten vi genomför här. Inte minst gav det upphov till en del diskussioner med besökarna om konst, kultur och allt annat som rör samhället i sig. I maj är det också meningen att vi ska satsa på en sömnadsutställning, med kreationer som tillkommit under textilkurserna på centret, liksom en del gästspel utifrån. För närvarande grubblar jag över det lokala musiklivets potential; där famlar jag fortfarande  i mörkret. Men det är möjligt att den del dörrar öppnar sig i samband med ett bröllop om någon vecka. Det ryktas om medverkan av en rap-grupp, men jag är osäker på sanningshalten i de uppgifterna.

Cirkulation i lokalerna under utställningen. Konstnären själv kan skymtas längst till vänster.

Veckans aningen relaterade musiktips: Fascinerad av eklektiska sammanfogningar mellan occidentala och orientaliska influenser i postmodern tid? Hört Natacha Atlas någon gång? Inte – då är det det dags. Själv har jag framförallt lyssnat på hennes möjligen mest kommersiellt orienterade album, ”Something Dangerous” från 2003. Inte minst den avslutande suggestiva åttaminutersmeditationen ”Like the Last Drop” har ett ljudlandskap som kan förflytta dig till en helt annan värld om du är mottaglig. Var hon är ifrån? Ja, det är lite komplicerat, men läs gärna mer på All Music Guide.

För övrigt har jag precis (och lite sent, förmodligen) sett DVD:n ”The Axis of Evil Comedy Tour” med fyra ståupp-komiker som drar nytta av sina varierade bakgrunder från olika delar av mellanöstern, på scen inför en entusiastisk publik i Kalifornien 2007. Flera förväntade (och en del oväntade) ämnesval tacklas med bravur och multikulturell associationsrikedom, tro inget annat. Alla fyra lyckas också klämma in varsin läcker imitation av den dåvarande amerikanske presidenten, om jag inte blandar ihop korten i hastigheten. Mer basfakta finns på Internet Movie Database.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: