Yemenity2010's Blog

Folkligt, festligt och flaggrikt

Posted in Direkt från Jemen, Uncategorized by yemenity2010 on 22/05/2010

Ett par gitarrer är nu införskaffade till centret, efter visst besvär. Detta tilldrog sig under en tvådagars intensiv tur till huvudstaden Sana’a och tillbaka. Det började i torsdags morse klockan 5.30 då jag åkte med föreståndarparet i bil uppåt landet, genom bland annat Al-Qaida (en by några mil norr om Taiz) och Ibb (ryktesvis en av de rikaste städerna i landet och dessutom välsignad med de kanske grönaste omgivningarna). Dessutom stiger man uppåt i nivå över havet, mot den högplatå där Sana’a anlades för ganska länge sedan (se tidigare inlägg här). Det här var för min del första gången jag reste landvägen mellan Taiz och huvudstaden, och det är definitivt värt de cirka fem timmarna att ha gjort det i alla fall en gång. Och det kan ju bli fler.

Vid ankomsten plockade vi upp kollegan Carolina som varit på snabbvisit i Sverige, ordnade diverse praktiska ärenden och hann med kaffe, eller i mitt fall ginger infusion with honey, högst upp i Burj al-Salam, ett hotell beläget i den gamla stadens troligen mest högresta byggnad (vilken av en händelse bestegs nyligen av en fransk friklättringsentusiast, förevigat av tidskriften Yemen Today). Bilen blev under tiden bortforslad av nitiska trafikpoliser då den parkerats för nära Bab al-Yemen, huvudingången till de här klassiska kvarteren. Exakt vilka regler som egentligen gäller i sådana lägen var som så mycket annat oklart, men med hjälp av välvilliga turistpoliser och en garvad myndighetskontaktsförmedlare som brukar ordna många av våra viktiga dokument, lokaliserades Toyotan till en uppsamlingsplats där den kunde lösas ut för vad som med svenska mått skulle varit en struntsumma.

Gitarrerna, då. De är inte det mest typiska stränginstrumentet här, men vi har tyckt oss skönja ett ökande intresse för även sådana fenomen. Baskurser kan vara på gång, förhoppningsvis. Två stycken i anständig klass – gitarrer, alltså – köptes in efter några varv runt i de centrala delarna och hjälp av mer insatta personer. Det är klart, väl inne i en av butikerna hälsade oss en yngre kund med orden ”jag tvivlar på att ni hittar så mycket av kvalitet härinne”. Ändå bestämde jag mig för att en av de nylonsträngade gurorna som hängde i taket faktiskt var värd priset på närmare 150 dollar, eller 35 000 yemeni riyal. Då hade vi redan dristat oss investera i en annan med stålsträngar i något som snarare liknade en exklusivare souvenirbutik med enstaka instrument mitt i grannlåten. Innan året är slut måste jag väl annars, givetvis, lägga beslag på en egen oud – den traditionella motsvarigheten här.

Förberedelser för firandet pågick också i Sana’a med mycket ljus, glam och dekorationer på allmänna byggnader. Just det – exakt vilket firande? På tillbakavägen var poliskontrollerna fler än vanligt (enligt kollegerna som kunde jämföra), och ännu fler väpnade uniformerade män syntes inne i Taiz, med tanke på presidentens närvaro och högtidlighållandet av de två tidigare Jemen-staternas enande 1990. Presidentens konvoj utsattes faktiskt för ett attentatsförsök för någon vecka sedan, men ledaren själv hade då redan tagit flyget hit, enligt uppgiften i pressen. Olika steg i den utdragna enhetsprocessen som pågick under drygt 20 år återges här.

Ali Abdullah Salehs hälsning till folket, förmedlad av en jemenitisk nyhetsbyrå, inleds så här: ”It is my pleasure to express my best wishes and greetings and congratulate all Yemeni men, women, youths and elders on the 20th anniversary of the national day and the elapse of two decades on the achievement of the homeland’s unity and the establishment of the Republic of Yemen on the 22nd of May 1990.” Han har också gjort en del andra tillkännagivanden angående bland annat frisläppande av fängslade journalister i samband med festligheterna.

Flaggor och fotografier av president Saleh frodas som aldrig förr, eller åtminstone som aldrig tidigare i år, denna vecka. Vägar har förbättrats, gropar grävts igen och fasader putsats eller målats om radikalt. Staden – alltså Taiz – blir om inte annat snyggare och i vissa fall mer funktionell för befolkningen. En del prioriteringar kan givetvis diskuteras, som de blinkande lyktorna överallt nattetid, liknande en del storvulna former av julfirande i USA och ibland även Sverige. Paneler täcks med gula, gröna och röda glödlampor (eller vad det nu är). Laserstrålar sköt ut från fästningen Al-Qahira som vakar över staden igår kväll och generöst utdragna färgglada fyrverkerier lyste upp natthimlen. Återstår att se hur mycket elektricitet vi tilldelas i stan tiden närmast efter de här dagarnas excesser. Generatorn lär snart gå varm igen, anar vi. Idag har enheten firats framförallt på fotbollsstadion här i Taiz, med diverse dansuppvisningar för att illustrera nationens historia och dylikt. Tyvärr var jag inte där, men har sett några av höjdpunkterna i jemenitisk TV under kvällen; samt en lång rad dignitärer i kö för att hälsa på Saleh i en hotellobby, visat i ett snart sagt oredigerat inslag som startade häromkvarten och kanske fortfarande pågår medan jag skriver de här raderna.

Kort nyhetsrunda i övrigt: Två små flickor från en kidnappad tysk familj har hittats av saudisk säkerhetspolis någonstans i det omtvistade gränsområdet mellan Saudiarabien och Jemen. De tillhörde ett följe utlänningar som rövades bort i regionen för drygt ett år sedan. Några ur gruppen hittades döda strax efter försvinnandet, och resten är det osäkert om fortfarande. Många frågor återstår, men här är några av de aktuella uppgifterna i fallet från Al-Jazeera.

”Yemen is the most gorgeous place you’ll probably never visit.” Så inleds en text om turism i Jemen, från den fristående nyhetsförmedlaren/bloggen Sana’a Bureau. Varför? Jemen borde bli nästa Egypten, tycker landets vice turistminister:

– Vi har historia, kultur, stränder och äventyr!

Och hans departement har stora visioner att utveckla besöksnäringen, som ett alternativ till andra fallerande industrier i landet. Kommer de att lyckas? Ja, det beror väl på den allmänna säkerhetssituationen om inte annat. Några av de mest attraktiva presumtiva turistmålen som Marib är just nu i stort sett off limits för utlänningar på grund av tidigare inträffade attacker. Läs gärna mer här.

Gester och ordlösa uttryck i olika kulturer kan skapa utmaningar för nykomlingar, så även i Jemen. Men nu har hjälpen anlänt i form av Yemen Times kortkurs kring jemenitiska handrörelser och minspel. Hit hör inte minst favoriten ”Min hinna” som används ofta när man vill beskriva något som ”mycket bra” eller ännu bättre. Gesten går ut på att man snabbt drar med fingret över nästippen. Ett välkomnande kan ske genom att man placerar handen ovanpå huvudet. Om en person däremot håller med handen om hakan och samtidigt lutar huvudet lite åt sidan, är det snarare fråga om besvikelse eller missnöje med något en annan har sagt eller gjort. Och det finns fler att hålla reda på, tro inget annat.

And now for something completely… Till slut har även jag sett och hört Sveriges ambassadör i Eurovision Song Contest via tävlingens officiella websajt. Ibland går det att spela upp rörliga videoklipp från nätet även här, om man väljer en lämplig lågtrafiktid. Hur det lät? Anna Bergendahl har en stark röst och framför en maffig modern hymn som stiger successivt i slagstyrka och utstrålar mer värme än våra senaste bidrag har gjort – men refrängen kanske inte är vad som krävs för att de beslutande öststatarna ska falla ihop i outsäglig vördnad i den grad vi skulle vilja… Men allt det där visste väl ni andra redan. Har förstått att den Stora Finalen i Oslo utspelas kommande vecka, alltså parallellt med vårt eget sägenomsusade evenemang Yemeni Handicraft Exhibition 2010, som förhoppningsvis synas närmare i nästa rapport härifrån.

Sista stycket: ”Blackwater – världens mäktigaste privatarmé”. Bok av undersökande journalisten Jeremy Scahill. Läst 67 sidor så här långt. Verkar bra. Återkommer i mån av tid med mer uttömmande utvärdering senare.


Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: