Yemenity2010's Blog

Fällda trän och förändrat klimat

Posted in Direkt från Jemen, Tema: Vatten, Uncategorized by yemenity2010 on 22/06/2010

Ett av träden på vårt område fälldes för någon vecka sedan när vindarna ”fick fart… i öppna landskap” (som Ulf Lundell kunde ha uttryckt det) eller ”Vindarna vände på huset…”(Fredá, fritt omtempusifierat). 1980-talshits, för dem som undrar. Trädet var ett av dem som stod i närheten av generatorn och föll i bitar farligt nära den försörjningskällan av elektricitet (som ju kommer till bruk dagligen). Det var en liten sport att ta sig fram till den under kvällen efter fallet. Nu är stam, grenar och lövverk sedan länge bortfraktade. Enligt källor fysiskt närmare kraschen just när den inträffade ska en av våra elektroniklärare spontant ha förutsagt olyckan cirka fem minuter innan det small, i och med att blåsten närmade sig som den gjort ofta på eftermiddagarna den senaste tiden mitt i den annars dominerande hettan. Så, för att göra en förhoppningsvis inte alltför ansträngd övergång, hänger det här ihop med den världsomspännande väderspänningen?

För inte heller Jemen lär klara sig undan konsekvenser från klimatförändringarna, förklarade husorganet Yemen Times nyligen. Drastiska omvälvningar utlovas. Bland annat har universitetet i kustmetropolen Aden undersökt havsnivåer nu och tidigare. Kustlinjen är lägre nu, konstaterar de och det behöver man ta hänsyn till vid alla nybyggnationer i fortsättningen. Enligt den internationella klimatpanelen IPCC rankas Aden som den sjätte mest sårbara i det avseendet av 25 städer i världen med liknande lägen.

I övrigt varnar professor Mohammad Mahdi Abu Baker från geologiska avdelningen på universitetet i Sana’a för såväl fler översvämningar (vilket drabbade provinsen Hadramaout 2008), som ökande ökenbildning och brist på regn i vissa områden. Ett svårbemött scenario, med andra ord. Under det kommande halvseklet kan regnmängden antingen öka med så mycket som 50 procent eller minska med 25 procent, medan temperaturen stiger  med ett par grader Celsius. Ett problem med förutsägelserna är bristen på tillförlitliga data från förr. Den första offentliga klimatrapporten i Jemen släpptes 2001. En professor i socialpsykologi i Sana’a, Najat Saem, menar också att det finns en mentalitet i kulturen här som kan vara ett hinder; en tendens att förklara naturkatastrofer som ödesbestämda och därför oundvikliga. Saem vill uppmana till mer kritiskt tänkande och öka insikten om att förändrade beteendemönster kan underlätta anpassningen till förändringarna i miljön.

Somrarna lär bli hetare, vintrarna kallare, vattenreservoarer kan torka ut samtidigt som häftiga regn framkallar jorderosion; jordbruket påverkas och matbrist uppstår som en följd. Återanvändning av vatten, renare energikällor och nyplantering av palmer  är några rekommendationer från ingenjören Belquees Al-Kawkabani från lantbruksfakulteten vid Sana’as universitet. Institutionen har initierat ett projekt kallat ”Tillsammans för att möta klimatförändringarna och dess effekter” och vill bland annat få privata företag att stödja trädplanteringar kring huvudstaden. Hittills har den sektorn dock inte visat så stort intresse för frågan, beklagar Al-Kawkabani (”Climate Change in Yemen: Drastic changes in the coming 50 years” (Akram Al-Tholaya, Yemen Times 3 maj 2010).

Enligt ett e-meddelande i veckan finns det nu också risk för dengue här i Taiz. Det är en febersjukdom, möjligen besläktad med malaria (men ta inte detta som ett expertutlåtande) och vanlig i tropiska klimatzoner. Sjukdomen sprids av myggor eller moskiter (vad man nu vill kalla dem) och kan leda till ganska allvarliga frossbrytningar, värk i kroppen och mer än så om man har otur. Vi är inne i den varma årstiden där temperaturerna ibland närmar sig 40 grader Celsius mitt på dagen, vilket alltså kan avbrytas av häftiga regnskurar och stormvindar. Stillastående vattensamlingar i exempelvis tunnor kan vara populära kläckningsplatser för myggorna – och bör därför kontrolleras, eventuellt kloreras eller helt enkelt avlägsnas.

I sammanhanget intressant inlägg från Världens blogg; vad gör Sverige och andra mer bemedlade nationer ifråga om bistånd för så kallad klimatanpassning? Och en likaledes relaterad rapport från biståndsorganisationen Diakonia. Och med alla apokalyptiska tankegångar som florerar i samband med krafter som är svåra att kontrollera; är det inte så att vi gillar undergångar – åtminstone på film? Den frågan ställde sig Christianity Today nyligen.

Musikrelaterat: Jo, jag har faktiskt börjat återupptäcka det klassiska jazzfusionbandet Weather Report på sista tiden. Under en tid hade jag mer eller mindre bestämt mig för att det mesta i den genren var ett passerat stadium för min del, men WR är eklektiska och mer spännande än jag kom ihåg sedan tidigare. I alla fall de tre-fyra album från sent 1970- och tidigt 1980-tal som jag matade in i Macen innan jag åkte hit. Mest kända är de väl för stycket ”Birdland”, men som det brukar heta: There’s more where that came from.

And now for something completely different: VM är igång, men jag har hittills bara hunnit se en match, den mellan värdnationen Sydafrika och Mexiko. Hoppas på fler sådana andningspauser i tillvaron, när tiden räcker till och man kommer åt en TV med de nödvändiga kanalerna. Det är specialregler som gäller på mediamarknaden här vad gäller detta mästerskap. Det vill säga extra digital som krävs – och de är inte gratis. Vilket VM? Ja, inte är det curling eller golf… Alla gillar inte evenemanget heller. Särskilt inte i delar av Somalia, visar det sig: ”We don’t want our people to be preoccupied with seminude, crazy men jumping up and down who are chasing an inflated object,” said Sheik Mohamed Osman Arus, head of operations for the Hizbul Islam insurgent group… Hizbul Islam, just like its ally, the al-Qaida-linked al-Shabab group, has imposed a strict version of Islam in areas under its control in southern and central Somalia… In Somalia’s capital, Mogadishu, fans have been forced to relocate temporarily to the slice of the city under government control, where they can cheer without fear” (från ESPN Soccernet). Men här i Jemen är i alla fall många intresserade, även om landets egen elva, som vanligt, inte lyckades kvalificera sig.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. prescription glasses for kids said, on 30/01/2013 at 03:33

    Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my
    comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all
    that over again. Anyway, just wanted to say great blog!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: