Yemenity2010's Blog

Studenter strider med hjälp av sociala medier

Posted in Direkt från Jemen, Uncategorized by yemenity2010 on 26/06/2010

Åsikterna går tvärs isär när ämnet kommer upp – och det gör det ganska ofta. Faktum kvarstår att de flesta jemeniter gör det. Tuggar qat regelbundet. Men särskilt bland yngre människor möter man ändå ofta tydlig kritik mot den utbredda vanan att tillbringa flera timmar i veckan (för många dagligen) med de små gröna, lätt narkotiska, bladen innanför kindbenet, ofta väl synligt eftersom många vana konsumenter utvecklat en förmåga att blåsa upp kinderna på ett imponerande sätt för att få plats med så mycket som möjligt av den åtråvärda varan.

Nu har två jemenitiska utlandsstudenter tagit saken i egna händer och lanserat en kampanj – via Facebook. Det avslöjas i senaste numret av tidskriften Yemen Today (vars redaktion verkar bestå av två läger i qat-frågan, att döma av tidigare artiklar jag läst). Mutaz Alawi, 18 år, och Samir Shamsuddin, 19, studerar i Tyskland respektive USA genom utbytesprogram och kom i kontakt med varandra genom gemensamma bekanta. Nu driver de Facebook-sidan ”Anti-Qat in Yemen” ihop och har sedan starten i mars skaffat sig över 1400 medlemmar. Med det slår de motsvarande pro-qat-sidor i samma sociala massforum på fingrarna, enligt artikeln. Men varför drog de igång det här projektet? Mutaz noterar bland annat vattenbristen i hemlandet, vilket åtminstone delvis brukar förklaras med den rikliga bevattning som krävs för odlingen av de lönsamma växterna, men även de sociala effekterna:

– Ungdomar i Jemen tillbringar det mesta av sin tid med att tugga (qat), de glömmer livets skönhet och att hålla sig vältränade och utbilda sig. Folk säger att att qat stärker de sociala relationerna, men de glömmer att familjerelationerna försvagas när fadern spenderar det mesta av sin tid borta ifrån sin fru och sina barn.

Vad är alternativen då? Samir framhåller fotboll eller andra former av fysisk aktivitet, att donera pengarna som skulle gått till qat  till mer behövande människor och att tillbringa mer tid med familjen i stället. Det går att förändra dåliga vanor, tror de båda initiativtagarna till kampanjen, vars utslag de hittills är mycket nöjda med. Facebook har visat sig vara ett framgångsrikt verktyg och det som påbörjats kan utvecklas och växa med hjälp av olika evenemang som organiseras via de sociala medierna, hävdar de (”Tradition – Yemeni Students Using Facebook to Combat Qat” av Sabrina Faber, Yemen Today, juni 2010).

För helt oprovocerat övrigt: Dagens nedslag i Folket Jublar-arkivet (för det var väl ett tag sedan sist?): Brooke Fraser – ja, det handlar om musik.

Annonser
Tagged with: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: