Yemenity2010's Blog

Storm och stilla veckor

Posted in Direkt från Jemen, Tema: Kultur, Uncategorized by yemenity2010 on 07/08/2010

Sedan en dryg vecka är jag på semester i Sverige, fram till slutet av augusti, efter en senaste månad full av omställningar på arbetsplatsen. Tillbringade innan avresan ett par dagar i huvudstaden Sana’a och skaffade en del av de saker jag hittills försummat, som en yambiya – den traditionella jemenitiska kniven som många bär i ett bälte med mer eller mindre utsirade tillbehör och dekorationer. Dessutom en välbehövlig klippning hos en frisör i gamla staden med åtminstone tre porträtt av Saddam Hussein på väggarna. På väg hem, under mellanlandningen i Istanbul insåg jag på allvar att jag tillfälligtvis lämnat Jemen och befann mig åtminstone i porten mellan mellanöstern och Europa. Främsta ledtråden: damernas generella klädval. Det var naturligtvis ingen överraskning, men det är märkligt hur fort man ändå vänjer sig vid att se en annan, annorlunda (och i det här fallet strängare) standard i samhället omkring sig, vilket i Jemen inte minst manifesteras genom den trefaldiga kvinnliga klädkombinationen balto, makrama och lithma.

Det rådde ett ovanligt lugn på Swedish Training Center (som snart kommer att byta namn) under någon vecka i skiftet juni-juli, efter alla avskedshögtider, kursavslutningar och bokslut under den sista tiden som vårt hemresande föreståndarpar Edström tillbringade där. Nu har en ny tysk/amerikansk ledartrojka tagit över ansvaret och  värmde upp med lite inskolning innan de drog igång med diverse personalmöten (främst för den jemenitiska personalen och de mer fast anställda, lite mindre av den varan för oss få projektarbetare som är kvar) och inledning av den nya tiden. Ombyggnadsarbeten, renovering och i första ledet en del rivna murar rent bokstavligt, var några av de synliga – och ofta ljudliga – resultaten under juli.

Undervåningen i det senast byggda huset (där jag spenderar det mesta av min arbetstid) byggs om och volymerna i övervåningens bibliotek har packats ner i lådor i väntan på mer klara besked om vad som ska komma i stället; något slags resurscentrum är utlovat. Muren på baksidan av centret är delvis riven och håller på att ersättas av något förhoppningsvis mer grund…murat. Byggarbetare har omsvärmat oss överallt. En kväll vid 22-tiden tyckte jag mig se en springande okänd man inne i området vid personalbostäderna och vet fortfarande inte om det var någon av de nya nattvakterna som förirrat sig in för långt eller någon helt annan individ.

Och den ordinarie personalen har  i vissa fall jobbat övertid, inte minst vår elektronikspecialist Ameen som bland annat inventerat utrustning, rensat undan ålderstigen sådan, upptäckt antika manualer på svenska som hör ihop med lika antika apparater från Sala… Dessutom har han dragit om ledningar från ett system som uppenbarligen härrör från centrets barndom och kan behöva sorteras för att undvika fler av de återkommande säkringsutblåsningarna under den varma junimånaden. Som bonus fångade han skymten av ett par ormar på vinden i bostadshuset vi brukar oss av.

– Farliga?

– Nej, de är rädda för människor.

– Giftiga?

– Kanske, men de försvinner när de ser dig.

Med andra ord: Don’t worry, be happy.

Själv har jag den senaste tiden framförallt sysslat jag med skrivgrupper, men även med baskurser i gitarrspel. Planen är att de ska fortsätta, efter fastemånaden ramadan som påbörjas i mitten av augusti – det här året vill säga, för i det fallet följer traditionen en annan kalender än vår.

De flesta ur den personal som bott på centret fram till nu har flyttat ut, delvis på grund av nya direktiv från ledningen. Elektriciteten är ett ständigt äventyrsmoment beroende på byggnadsarbetenas inverkan på kopplingarna, inte minst i det nyaste huset. Ett tillstånd av (förhoppningsvis) kreativ destruktion rådde alltså i stort när jag åkte ifrån Taiz i slutet av juli. Processen är påbörjad, på flera plan. Vad ska den leda till?

To Be Continued…

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. anurlaiqar said, on 25/08/2010 at 11:56

  Så all ryggvärk som uppstod när de där böckerna skulle släpas upp dit var förgäves?

  • yemenity2010 said, on 27/08/2010 at 16:31

   Jag antar det! Vet inte exakt ur nya ledarnas framtidsplaner ser ut, men de vill ha ett resurscentrum i stället för ett rent bibliotek. Många processer på gång just nu på bygget. Själv är jag på väg tillbaka ner igen i helgen. Spännande…

   • anurlaiqar said, on 27/08/2010 at 17:24

    Hur blev det med de fruktade avläggningarna? Hur många av lärarna har fått stanna?

   • yemenity2010 said, on 29/08/2010 at 19:23

    De flesta är kvar hittills i alla fall. Vet inte hur allting kommer att utvecklas i det fallet heller i framtiden, men engelskan lär bli kvar, även om det ser ut att bli en paus i undervisningen under hösten. Själv har jag precis kommit tillbaka till Jemen efter semestern och ska försöka få igång mina egna små projekt igen… Insha’allah.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: