Yemenity2010's Blog

Live Eid

Posted in Direkt från Jemen, Tema: Vatten, Uncategorized by yemenity2010 on 11/09/2010

Gatan utanför fylls stadigt på av människor som sätter sig i rader och ber, ackompanjerat av  melodiska böneutrop från ovanligt kraftfulla högtalare. Biltrafiken har stängts av. Klockan är drygt 5.30 på morgonen, fredagen den 10 september och jag har blivit tipsad om att något slags evenemang brukar arrangeras just här i övergången mellan ramadan och eid al-fitr, men jag har inte förstått exakt vad – förrän nu. Utropen är tillräckligt högljudda för att jag inte ska kunna somna om, så det är lika bra att gå upp och kasta en glimt ut i grannskapet. Tidigare under natten vaknade jag, vid tvåtiden om jag minns rätt, av nästan lika oignorerbara utrop någonstans ifrån; kanske strax intill det också. Det lät i alla fall så. Mycket av livet under ramadan har ju omdygnsrytmiserats och nätterna aktiverat till synes de flesta invånare i Taiz, medan dagarna varit sömniga transportsträckor. Morgonritualen pågår någon dryg timme och omfattar till slut säkert ett par hundra deltagare. Hur många liknande samlingar som arrangeras samtidigt i staden har jag inget direkt grepp om. Men den här gatan lämpar sig nog ganska bra för ändamålet, med sina relativa bredd och samtidigt möjlighet att spärra av utan att orsaka trafikkaos i hela metropolen.

 

Eid al-fitr markerar den traditionella och officiella avslutningen på fastemånaden, vilket kan innebära flera saker; affärerna stänger under ett par dagar, medan folket börjar äta på vanliga tider och många åker till sina hembyar för att hälsa på släkten. Det kallas en fest men är samtidigt en tid som är lugnare än det normala samhällslivet. Det låter lite olika beroende på vem man frågar. Helgen håller i sig under ett par dagar (eller en vecka, återigen beroende på vem du frågar). Det smäller ganska regelbundet, vilket verkar vara en del av firandet. Efter ett drygt dygn av högtiden är jag redan trött på det. Men det hör väl till ännu en ny erfarenhet, innan jag ska försöka dra igång diverse kursverksamheter och liknande aktiviteter igen. Enligt planen…

 

Uppföljning: Apropå de vattenproblem jag skrivit om på sistone så har det ju varit världsvattenvecka i Stockholm. De har bland annat antagit ett uttalande:

– Brist på vatten och sanitet gör människor fattiga. Otillräcklig tillgång till vatten berövar miljardtals människor, särskilt kvinnor och flickor, möjligheter, värdighet, säkerhet och välbefinnande, konstateras det bland annat där.

Och här är ett positivt vattenförsörjningsexempel från Kambodja.

 

Nu vet jag också ungefär varför det verkar så hopplöst att lära sig det arabiska alfabetet och skrivsystemet. Forskarvärlden har tydligen (det slutgiltiga?) svaret och menar att det handlar om hur man använder höger respektive vänster hjärnhalva:  ”The University of Haifa team say people use both sides of their brain when they begin reading a language – but when learning Arabic this is wasting effort. The detail of Arabic characters means students should use only the left side of their brain because that side is better at distinguishing detail.” Mer från BBC här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: