Yemenity2010's Blog

Kanal som öppnar världen

Posted in Direkt från Jemen, Tema: Vatten, Uncategorized by yemenity2010 on 01/10/2010

Fråga en jemenit om vilken nyhetsförmedlare han eller hon helst ser och litar mest på, och svaret blir – nästan undantagslöst – Al Jazeera. Åtminstone har det varit min erfarenhet i Taiz hittills. Kanalen som startades 1996 i gulfstaten Qatar har hunnit med att provocera makthavare i mellanöstern och i det vi kallar väst. Numera finns även en speciell gren kallad Al Jazeera English och är vad det låter som.

Inför en pågående etablering i Nordamerika intervjuades ett par av ledargestalterna på stationen i Doha, visserligen för över ett halvår sedan men det kan varav värt att tipsa om ändå. Den engelska grenen av Al Jazeera lanserades 2006, alltså tio år efter kanalens grundande av den då nye emiren av Qatar, en man som nyligen avsatt sin far medan denne semestrade i Schweiz. Tony Burman, kanadensare med förflutet som nyhetschef för CBC Television, hemlandets public service-kanal, är numera managing director för AJE som idag når 150 miljoner hushåll i mer än 100 länder. Burman menar att hans nuvarande arbetsgivare kan ”fylla ett vacuum” där andra större nyhetsbyråer i världen som CNN skär ner sin internationella bevakning. AJE gör tvärtom. De satsar exempelvis på Afrika, Asien och Latinamerika. Kontroverser har det funnits många av kring kanalen, som retat upp regeringar i flera geografiska zoner under sin existens. Många av de frågorna kommenteras mer utförligt i artikeln ”Will Al Jazeera English Revolutionize America’s TV News Landscape?” av Deborah Campbell.

AJE levererar regelbundna nyhetsblock från studior omväxlande i Doha, London och Kuala Lumpur. Och när man tillbringar en timme eller fler med kanalen känns det påfallande ofta som om man inte bara fått de senaste nyheterna serverade, utan även lärt sig något om verkligheten i stort. ”Nya perspektiv” kan låta som en klyscha, men den känns relevant här. Det kan komma inslag om snart sagt vad som helst; ett reportage inifrån Bhutan, eller om tredje generationens  iranier i Irak; trafikproblem i Bangladeshs trångbodda huvudstad Dhaka eller om resterna av Sendero Luminoso-gerillan (a k a ”Den lysande stigen”) i Peru, numera inblandade i drogtrafiken i Amazonas…

De kan ställa frågan varför självmordsfrekvensen i Guyana är den högsta i Sydamerika (en kontinent där den annars är låg) och en av de högsta i världen tillsammans med östeuropeiska länder som Litauen. De kan berätta om somalier i Minnesota, radikaliserade och i vissa fall på väg mot hemlandet för att kämpa med islamisterna i Al-Shabab-rörelsen, om kineser som immigrerat till Afrika och naturligtvis även om mellanöstern, där det ju blossar upp konflikter med jämna mellanrum. De verkar ha korrar på plats lite varstans beredda att rycka in och inte bara skickas till hot spots i ren panik… Men de satsar som sagt även på genomarbetade reportage och fördjupningar. Nu i september sändes en längre intervju med Tony Blair och en reportagserie om Afrikas utveckling under och efter kolonialismen. Återkommande debatter om Irak och Afghanistan med flera sidor representerade är ett exempel på deras envisa kontinuitet.

En del högprofilerade programledare sätter sin prägel mer än andra på innehållet, som Riz Khan. Och veteranen David Frost har uppenbarligen värvats för ett återkommande magasin. Kulturen får sitt ibland, som i filmmagasin med global spännvidd. Musik? Det händer också. Härommånaden intervjuades exempelvis Paul Carrack (före detta Ace, Squeeze, Mike & the Mechanics) som tydligen håller igång karriären fortfarande. 80-talsvibrationerna vaknade till liv för åtminstone vissa av oss här på jorden… Bara en sådan sak.

Däremot är inte sportbevakningen särskilt imponerande, även om man tar i beaktande att en utpräglad nyhetskanal bara förväntas leverera sammanfattningar av de hetaste händelserna. På sistone har mycket tid ägnats åt en påstådd korruptionsskandal inom cricket där pakistanska spelare sägs vara inblandade. Uppenbarligen måste man inse att cricket är stort inom (de forna) samväldesländerna och därmed har betydande nyhetsvärde för delar av målgruppen. Själv undrar jag om det verkligen är en sport, vilket även gäller golf. När det annonserades att Tiger Woods var uttagen till USA:s Ryder Cup-lag mot Europa fick det mer utrymme på AJE än det 20-tal EM-kvalmatcher som spelades i samma veva. Nej, här finns en del att utvärdera på kanalen om jag ska vädra några kritiska synpunkter…men i sammanhanget känns det som en marginell svaghet.

Relativt aktuellt inslag; en debatt om islam och väst – video tillgänglig även på nätet.

För övrigt aktuellt: Ny rapport publicerad av Global Media Monitoring Project, som framförallt synar balansen i medielandskapet världen över. Vilka syns och hörs mest – män eller kvinnor? Tja, vad tror ni själva? Vatten är viktigt här i världen, vilket noteras av den erfarne (minst sagt) svenske diplomaten Jan Eliasson i Dagens Nyheter.

– Japan lägger 15 procent av sitt bistånd på vatten och sanitet. Sverige lägger strax under tre, konstaterar Eliasson kritiskt.

Och är världen förberedd på en ny matkris? Det undrar matsäkerhetskonsulten Frederic MousseauIPS News. Han är tveksam…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: