Yemenity2010's Blog

Kan nån kan katten?

Posted in Direkt från Jemen, Uncategorized by yemenity2010 on 25/10/2010

Katter. Ibland är det vad som krävs, när andra kreatur kapar kablar och skapar oreda i kontorshus och andra faciliteter. Så nu är vi på jakt efter en gynnare med smak för skadedjur och hoppas att det kan fungera…

Bissa. Ketta. Dem. Kärt barn har många namn. I det här fallet – och med reservation för haltande fonetisk överföring från arabiskan – handlar det om katter. Tre olika ord för denna varelse, som kan väcka både tillgivenhet och irritation. Själv har jag nog alltid gillat dem bättre än hundar, men de vilda varianter som stryker omkring på exempelvis restauranger i Taiz är inte lika charmiga. Den mer väluppfostrade skaran har jag fortfarande ingenting emot. Och nu är det dags att skaffa en till centret, konstaterar elektronikläraren Ameen som utför en del sysslor och då inte minst reparationer, även om större delen av personalen har långsemester under ombyggnads- och om-allting-processen.

En kväll häromveckan upptäckte jag att nattlamporna som vanligtvis går igång automatiskt med hjälp av en sensor och ser till att framförallt den ordinarie kontorsbyggnaden inte är helt mörklagd under den tiden på dygnet, inte längre gjorde just det utan lyste i sin frånvaro. En snabb hypotes var fasfel, eftersom vi hade haft ett sådant problem nyligen, vilket Ameen löste med lite skruvande och isolerande vid muren där stadselektriciteten kommer in. Men den här gången visade sig problemet vara ett par avgnagda trådar i det elsystem som nyligen dragits om och förnyats; något som tagit många arbetstimmar i anspråk under sommaren (inte för mig, men för berörda kunniga anställda och medhjälpare).

– This big problem, kommenterade Ashraf, en av byggjobbarna som bland annat gör om muren på baksidan.

Yeah, tell me about it. Jemenitiska katter är snarare rädda för råttor än effektiva motmedel, replikerade engelskläraren Abdulraqeeb när han kom förbi kontoret. Men Ameen är övertygad om att katterna från hans by klarar av jobbet. Det är de bra på därute, annars skulle gnagarproblemet vara mycket värre där han kommer ifrån. För övrigt har han förklarat skillnaden mellan afrikanska och indiska råttor. De somaliska, eller från någonstans i Afrika enligt någon förklaringsmodell, har mindre huvuden än de indiska som är vanligare i Jemen, menar han. Därför kan de troligen ta sig in på fler ställen. Skillnaden mellan vad vi kallar råttor respektive möss är inte alls markerad på samma sätt.

Än så länge har vi dock inte hittat den rätta. Gnagarjagaren. Den senaste tiden har vi försökt täta öppningar med skumplast, flaskor och andra temporära metoder som kanske inte fungerar fullt ut, att döma av spåren som kunnat ses på morgonen. Nattetid är de antagligen mest aktiva. Själv hör jag mystiska ljud med jämna mellanrum i väggar och från taket i bostadshuset och tror inte att de tidigare inflyttade ormarna på vinden är kvar längre.

Vaktmästaren Muhammeds fällor fungerade i alla fall i ett par fall hittills. Men man kan inte räkna med att de går hem lika bra när gnagarna förstår principen, antar jag. Eller hur smarta är de egentligen? Tyvärr fanns det glapp mellan spjälorna i en av burarna och två stycken infångade lyckades fly genom dessa. En av dem fick vi fast ändå, men detaljerna kan vi lämna därhän på familjevänlig läsningstid. Gift kan vara nästa steg, eller något som kallas ”rat glue”  som kan användas för att impregnera tomater eller dylikt.

To Be Catinued… (ja, ursäkta, något ska man ju avsluta med, även när inspirationen tryter).

Relaterad Bekännelse: Jag har hittills aldrig sett musikalen ”Cats”. Däremot gillar jag David Bowies titellåt från 80-talsthrillern ”Cat People”, som fortfarande står i hyllan och väntar på att bli sedd.

För övrigt: Matfrågan i världen fortsätter vara föremål för debatt. FN talar om en miljard hungrande människor. Somaliska flyktingar finns det många i Jemen. Några av deras berättelser återges av BBC. Och den ansedda internationella tidskriften The Economist ger sin syn på qat-konsumtionen här i landet. Vapen finns det också gott om, brukar det ofta framhävas. Uppskattningarna av hur många skjutvapen det handlar om i Jemen, varierar mellan 17 och 60 miljoner, enligt Yemen Times som föreslår någon form av kontroll…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: