Yemenity2010

Jämlikhet i Jemen och annars…

Posted in Direkt från Jemen, Uncategorized by yemenity2010 on 29/10/2010

”Vi talar om en arbetsresurs som kan fördubbla produktiviteten och i stället för att bli beroende kan kvinnor med rätt sorts träning generera inkomster” argumenterar Nadia Al-Sakkaf i ledaren för Yemen Times 18 oktober. Hon tvivlar på att det finns en verklig politisk vilja i landet att förändra rådande förhållanden. Och artikeln föranleds akut av den nyligen släppta Gender Gap-rapporten från World Economic Forum.

Rapporten rankar 134 länder i världen i fråga om jämställdhet. Sverige räknas som nummer fyra i världen (efter Island, Norge och Finland) medan Jemen landar på… 134:e och sista plats. I arabvärlden anses Förenade Arabemiraten (103:a totalt) vara bäst i sammanhanget, medan Filippinerna är starkast i Asien och lilleputtlandet Lesotho (åttonde plats globalt) leder utvecklingen på den afrikanska kontinenten, strax före Sydafrika. I Latinamerika innehar för närvarande Trinidad/Tobago och Kuba de högsta positionerna. För övrigt noteras att fattiga länder som Angola och Bangladesh gör snabba framsteg på området. Vad har WEF tagit i beaktande då? Enligt egen utsago framförallt ekonomi (inkomstnivåer och tillgång till arbetstillfällen för högkvalificerade), utbildningsnivåer, politisk representation, hälsa och förväntad livslängd. Utslaget i undersökningen sammanfattas även hyfsat överskådligt av Christian Science Monitor.

Vad innebär egentligen uttryck som jämlikhet och diskriminering i praktiken? På senare tid har jag testat det sistnämnda ordet i ett par skrivgrupper och bett studenterna associera kring vad det väcker för bilder och begrepp till liv. I grupperna är deltagarna både män och kvinnor, de flesta mellan ungefär 20 och i några fall uppåt 40 år, men medelåldern ligger snarast kring 25, skulle jag uppskatta. När det gäller diskriminering var det i de här grupperna ingen som spontant angav förhållandet mellan män och kvinnor i Jemen som ett exempel. Däremot nämndes behandlingen av akhdam-folket i landet, liksom rasdiskriminering i USA (något som de utsagesvis lärt sig via filmer, TV-program och tidningar). Hur man i allmänhet uppfattar  så kallade genderfrågor här är svårt att vara säker på. Jag räknar inte heller med att få några entydiga svar på det innan året är slut.

Och det här är ett land med stora skillnader mellan urbana zoner och landsbygden. Skillnaderna i utbildningsnivå syns förmodligen tydligare utanför städerna, åtminstone att döma av de rapporter jag kunnat komma över. Det är till exempel ett problem att det saknas tillräckligt med kvinnliga lärare ute i byarna, vilket bidrar till att de officiella siffrorna kring läskunnighet i landet brukar ligga närmare 70 procent för män och 30 procent för kvinnor. Så känns det inte inne i Taiz, Jemens tredje största stad och en av de mer utbildningsorienterade (särskilt om man lyssnar på taiziternas egna omdömen, vilket jag tror mig ha nämnt i tidigare inlägg).

RELATERAT PUBLICERAT:

”Women make up half of the Swedish workforce, a first in the industrialised world and second only to the Third World where women do all the work” (ur den underhållande men inte alltid strikt sanningsenliga skriften ”Xenophobe’s Guide to the Swedes” av Peter Berlin och utgiven av Oval Books. Är Sverige världsbäst för kvinnor eller…? Den här BBC-artikeln ifrågasätter det omdömet (och går alltså i någon mån på WEF-linjen). Och Yemen Times kommenterar WEF-rapporten även här.

Newsweek recenserade relativt nyligen två böcker med mellanöstern-koppling. Artikeln ”Unveiling the Truth” av Katie Baker behandlar bland annat ”The Woman Who Fell From the Sky” av Jennifer Steil som tillbringade ett år på en jemenitisk tidningsredaktion och fick en del nya perspektiv – så ock hennes personal. Månadsbladet Yemen Today (vars pappersupplaga tycks genomgå en ny designoffensiv varje nytt nummer, på gott och ont) uppmärksammar kvinnliga soldater i sitt senaste nummer. Och BBC noterar en ny trend i Mongoliet; kvinnliga sumobrottare!

Bonus med aningen godtagbar koppling till allt ovanstående, kanske… Annons med gravid glassätande nunna bannades av britter – inför påvebesöket tidigare i höst. Vilket påminner om en TV-sketch jag såg i Ecuador för en handfull år sedan, ett dolda kameran-liknande inslag där just en ”gravid” nunna väckte uppmärksamhet på gatan i huvudstaden Quito. Gränserna för vilken humor som accepteras var, kan vara oförutsägbara…

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Post och hela rapporten finns här. Jemen rankades återigen sist, liksom förra året (vilket jag skrev några rader om då). De konkurrerar i botten med Chad, Pakistan och Mali. Överlag anses Nordamerika och […]

    Gilla

  2. […] Bonus: I samband med denna den internationella kvinnodagen lanserar Amnesty International en kampanj för mindre av diskriminering och mer av jämlikhet i Jemen, ett land som brukar rankas lågt i det senare avseendet och där jag arbetade under ett år för inte så länge sedan (se exempelvis inlägg på det berörda temat här). […]

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: