Yemenity2010's Blog

Strålande tider – till vilken nytta?

Posted in Direkt från Jemen, Tema: Vatten, Uncategorized by yemenity2010 on 07/12/2010

Ibland undrar man varför man inte själv reflekterar mer över sådant som borde vara fullständigt uppenbart. Exempelvis varför det inte satsas mer på solenergi i ett land som Jemen. Eller varför inte VI på min arbetsplats kommit på den snilleblixten. Det är inte särskilt snillrikt alls, bara logiskt. Och snart säkert nödvändigt. Det brukar talas om höga initiala investeringskostnader för solceller och -paneler, vilket säkert är en orsak. Men på ett eller annat sätt har ju den källan ändå alltid använts i olika civilisationer. Har hört någonstans att Jimmy Carter satte upp solceller på Vita Husets tak när han flyttade in där. Ronald Reagan tog ner dem igen när han tog över fastigheten i början av det (skjut)glada 1980-talet. Mer om detta berättade Democracy Now och Sojourners ganska nyligen.

Sahara är ju en plats som skulle kunna förse stora delar av världen med ström, enligt diskussioner som förs ibland. Och även om det regnar i perioder (och snöar, som bekant) så finns det gott om soltimmar till och med i Sverige under delar av året, så varför inte här? De beryktade höga inledande utgifterna borde jämna ut sig och mer än så i längden, misstänker jag. Om det finns utrymme för sådana utopiska långsiktiga projekt med så många andra problem att lösa i landet.

Vintern är på väg till Jemen, konstaterade Yemen Times redan någon gång i oktober, om jag minns rätt. Temperaturerna var då på väg ner över hela landet. Men det skulle också bli ostadigt väder, varnade Rasheed Al-Ariqi, chef på Weather Forecast Unit vid landets Aviation and Meterological Center. Övergången till vad de här kallar vinter var tydligen ovanligt tidig i år. Men skiftningarna kan vara skadliga för människor, menade Al-Ariqi. Som exempel angav han att temperaturen i Sana’a pendlade mellan 26 grader Celsius på dagen till bara tio på natten under ett dygn häromveckan. Det kan göra människor mer mottagliga för influensa och andra infektioner, eftersom kroppen inte klarar av alltför häftiga variationer. Han ordinerade flera lager kläder och näringsriktig kost mer mycket kalorier. Det här väcker en del frågor till liv: Jag minns samma mönster från Sydamerika, det vill säga inte bara värmeväxlingar utan även attityderna till dem. De är alltså farliga. Att röra sig alltför fort mellan olika klimatzoner kan göra dig sjuk. Att gå på kalla golv efter att ha gått på varma likaså. Förkylningar, feber och värk i lederna verkar alla hänga ihop med väderomslag.  Här är det likadant. Visst har vi en del av det tänkandet hemma också, men inte lika mycket numer – väl? Det finns ju något som heter bakterier också. Och virus. Och är en meteorolog den bäst skickade att uttala sig om vad människokroppen kan uthärda? Kanske skulle man komplettera med en läkare också? Hur mycket påverkar egentligen temperaturskillnader våra fysiska varelser? Det är dags för en global sanningskommission i ämnet. Allvarligare är nog att landets grödor kan ta skada av frost och påverka hela lantbruksnäringen negativt. Och det befaras att en mer varaktig klimatförändring kan vara på gång även här, vilket jag tagit upp tidigare.

Själv fick jag nyligen besök från det just nu snötäckta (stämmer det?) Sverige av min far, som inte alls tyckte att det var kylslaget i huvudstaden när han landade där nattetid. Det tyckte däremot jag, som vant mig vid det mer tempererade Taiz. Höjdskillnaden över havet är väl ungefär 1000 meter metropolerna emellan. Sana’a ska befinna sig mer än 2000 meter över havet, vilket i och för sig är lägre än Quito där jag tillbringat ett par år och där det också kunde vara kallt. Men jag minns inte att det var lika sprakande torrt där som i den jemenitiska huvudstaden. Ett gemensamt mönster är dock frånvaron av nederbörd. Under sommaren kommer det regelbundna skyfall, främst på eftermiddagarna. Men nu är det i stort sett slut med allt sådant, för en tid framöver.

Nu har jag för övrigt sett det berömda ‘huset på klippan’, eller Dar al-Hagar, för första gången (se bilden ovan). Det var tidigare ett palats för styrande imamer i landet och ligger ett par mil utanför stadskärnan i Sana’a. Och det var absolut värt ett besök. När jag hinner kanske det kommer mer kött på benen kring det berömda bygget.

Noteringar i marginalen: Fair Trade-produkter i u-land – finns de? Faktiskt hittade jag brunt socker av två kulörnyanser i en speceributik (en av de mer välsorterade, vilket inte vill säga så mycket här men dock) av märket Tate & Lyle! Produktplacering eller textreklam… Eller bara konsumentupplysning om ni vill.

BONUS:

Väder- vind- och ljuslistan denna vecka i musikaliskt hänseende:

”We All Need Some Light Now” – Transatlantic (2000)

”Weather With You” – Crowded House (1991)

”The Sun Always Shines on TV” – A-Ha (1985)

”Good Day Sunshine” – The Beatles (1966)

”Heaven’s Bright Sun” – Iona (1995)

Not: Alla är bra. Och borde höras, om ni inte redan gjort det.

För övrigt: Vidden av Jemens vattenkris kan inte underskattas, enligt Yemen Times. Vattenkrig är inte bara på lek i vissa områden… Ämnet har jag ju också tagit upp förut, men det lär tyvärr inte bli inaktuellt inom överskådlig tid. Samma publikation granskar också arbetsförhållandena för kvinnliga journalister i landet. Och vad tycker människor i mellanöstern om exempelvis västvärlden, sina egna livsvillkor och TV-utbudet? James Zogby har skrivit en bok byggd på undersökningar och sammanfattar en del av slutsatserna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: