Yemenity2010's Blog

TV-talanger, terror och tramp i klaveret

Posted in Direkt från Jemen, Uncategorized by yemenity2010 on 22/12/2010

Plötsligt sätter det igång igen, den här gången senare på natten än vanligt, dessutom på flera ställen samtidigt. Fyrverkerier och skottsalvor, åtföljda av ljuden från tutande bilar och troliga karavaner kryssande genom gatorna runtom i Taiz. Första reaktionen brukar vara ”vem är det nu som gifter sig och var?”. Eller ”Vilken religiös högtid är det nu som når sitt klimax?”. När det smäller på så många ställen samtidigt som det gjorde vid ett-tiden natten mellan 19 och 20 december är det en aning förvirrande; är det ett osedvanligt stort och betydelsefullt bröllop, eller revolutionen som inletts? Eller både och? Och vems revolution i så fall? Kakofonin pågick ett par timmar och under tiden var det ingen större idé att försöka sova.

Dagen efter fick jag förklaringen: en jemenitisk sångare vann den stora TV-sända talangjakten Gulf Star med deltagare från olika arabstater. Fuad Abdulwahed är bördig från byn Al-Odeen utanför staden Ibb om jag fått rätt uppgifter av studenter och kolleger. Numera boende i Taiz, sägs det också. Så därmed är mysteriet löst kring what all the Bang for the Buck was all about. Antar jag.

I Sverige har det smällt på riktigt, som alla vet. Inte bara svenska tidningar på nätet har vältrat sig i det (tack och lov) misslyckade försöket till terrordåd i Stockholm, men internationella medier som BBC och Al Jazeera English visade intresse, både på nätet och åtminstone den senare med regelbundna rapporter från en reporter på plats under sina nyhetssändningar under ett par dagar, även om det inträffade liknande händelser på andra platser i världen med värre konsekvenser. Nyheten att det till synes skyddade Sverige blivit en måltavla för sådana aktioner var uppenbarligen inte bara en svensk angelägenhet. Men frågan är hur välsignat och undantaget från världens hårdare sidor vi egentligen varit. En del av den debatten följde jag efter bästa förmåga och hittade ett par övergenomsnittligt intressanta och bitvis insiktsfulla inlägg av Mustafa Can i SvD och Henrik Berggren i DN. Jag lyckades naturligtvis inte heller missa terrorvetaren Magnus Ranstorps starka mediala exponering som brukar uppstå med jämna mellanrum och inte minst i sådana här lägen… eller kritiken av hans analyser från bland andra debattören Per Wirtén i Expressen liksom forskarna Marie Demker och Ulf Bjereld. I kölvattnet lyckades tydligen Expressens veterankrönikör och tidigare världsreporter Ulf Nilson röra upp känslor genom att referera till skillnaden mellan ”pursvenskar” och andra, liksom att hävda att vi är i krig. Exakt med vem och på vilket sätt var inte riktigt klart i krönikan, som mycket riktigt (och välförtjänt, om man säger så) kritiserades omgående och debatteras i anslutning till tidningens chefredaktör Thomas Mattssons blogg. Mediekonsulten och tidigare Expressen-medarbetaren Paul Ronge är en av dem som också reagerade snabbt på krönikan och jämförde med Expressens överhettade artikelserie om invandring och svenska attityder till den, hösten 1993. Men naturligtvis är massmedierna alltid förutsägbara när något utöver det vanliga inträffar och pockar på omedelbar publicitet, enligt Johan Croneman i DN, ett av Sveriges mest inflytelserika…massmedier: ”Den Stora Nyheten lever efter sin egen dramaturgi…”. Vet jag allt viktigt om debatten i Sverige just nu eller har jag gått miste om något annat ovärderligt inlägg?

Aningen relaterat med tanke på vad Jemen ofta förknippats med på senare tid: Amr Khaled, en känd egyptisk muslimsk TV-predikant har besökt landet för en kampanj mot extremism och BBC vet mer. Så ock Yemen Times.

Sport: Nyligen genomfördes Gulf Cup i fotboll i hamnstaden Aden. Tyvärr lyckades jag själv missa alla matcher på TV (och hade inte tid att åka ner till rikets andra stad då, men tillbringade några dagar där tidigare i november). Inför turneringen fanns flera farhågor kring säkerhetsläget, men med utsagesvis 30 000 soldater på plats för att garantera ordningen hade myndigheterna satsat hårt på att undvika skärmytslingar eller värre. Turneringen togs hem av Kuwait. Om värdnationens insatser bör kanske sägas så lite som möjligt, enligt luttrade jemeniter som vet att deras landslag har svårt att hävda sig internationellt men ändå närde vissa förhoppningar om ett bättre öde än tre raka förluster.

Kring själva arrangemanget verkar publiciteten mest positiv, dock. Jemenitiska nyhetsbyrån Sabanews refererar till utländska journalister på plats. BBC rapporterade också om stämningen på plats och bidrar med ljudfiler från evenemanget.

För övrigt: Kunskapen kring HIV är låg i Jemen, enligt Yemen Times. Den officiella siffran över antalet smittade i landet ligger strax över 3000. Enligt organisationen NAPS kan det dock röra sig om fyra gånger så många fall i verkligheten. Och är massbröllop i Jemen en ny trend? Det rapporterar i alla fall Al Jazeera English.

Och snart är det jul. Inte för att det märks särskilt mycket i staden i stort, men jag har förstått att många resenärer är insnöade och förtvivlade i norra Europa inför risken att behöva tillbringa den hett efterlängtade helgen på Heathrow eller någon annan knutpunkt för kommunikationer…

Tagged with: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: