Yemenity2010

Lasse fiskar lax i Jemen

Posted in Tema: Vatten, Uncategorized by yemenity2010 on 27/01/2011

Det låter som ett vansinnigt uppslag och är det antagligen också. Men en timid, plikttrogen och och i vissa fall väldigt kunnig tjänsteman på ett engelskt fiskeridepartement låter sig efterhand inspireras och engageras i ett projekt som ska förnya och förbättra relationerna mellan den gamla kolonialmakten och ett av de mer problemfyllda hörnen av mellanöstern. En jemenitisk schejk med gott om pengar vill plantera in laxar i sitt hemlands vattendrag uppe i bergstrakterna, och han behöver experthjälp. Brittiska regeringen ser en möjlighet att skapa goodwill och hänger på tåget, med viss reservation och synnerligen oberäknelig inställning från högsta ort… Ingenting går riktigt som tänkt; en del betydligt bättre än väntat, annat avsevärt värre och i omväxlande dagboksutdrag, förhörsprotokoll och klandestina e-mailutväxlingar i omkastad kronologiskt ordningsföljd skyller de inblandade på varandra, beklagar sig i allmänhet och varvar absurditeter med allmänbildande kommentarer.

Den är rätt rolig, romanen ”Laxfiske i Jemen” som jag läste nyligen under de sista månaderna av min egen vistelse i landet. Paul Torday har dock skrivit, eller snarast komponerat den med en lapptäckesteknik som ytligt sett inte verkar låna sig till en filmatisering. Men ändå, tänkte jag, skulle det kunna bli en ganska underhållande film också. Inte för att jag brydde mig om att researcha fakta i målet just då. Häromdagen upptäckte jag dock att det faktiskt redan (hm) sjösatts ett sådant projekt, med en viss svensk regissör vid rodret. Lasse Hallström, eller Lasse Armstrong som han kallas i tidningen Yemen Today, arbetar från ett manus av Simon Beaufoy (”Slumdog Millionaire”) och med bland andra Ewan McGregor och Kristin Scott Thomas i rollistan.

Enligt Yemen Today planeras världspremiären till januari 2012 och bör vara ”… a must-see for anyone susceptible to the charms found exclusively in Yemen”. Inspelningarna sker dock i Storbritannien och, som så många gånger förr när mellanöstern är spelplats på film, Marocko. Britterna har en historia i Jemen eftersom man koloniserade den sydöstra delen av området under 1800-talet och använde Aden som en viktig hamn i sitt imperium. Sydjemen genomgick senare en marxistisk period och flera konflikter med den nordvästra delen av Jemen som tidigare ingått i det ottomanska imperiet. 1990 förenades de två regionerna till nuvarande Jemen, en enhet som dock fortfarande är bräcklig på sina håll.

Hur är britternas förhållande till Jemen idag? Ja, enligt artikeln av Shoshana Kedem ska Storbritanniens bistånd till Jemen i år uppgå till närmare 50 miljoner pund, åtminstone enligt en utlovad bidragsplan från 2004. Artikelförfattaren anar också att filmen skulle kunna få fler utländska turister att trotsa varningarna från sina respektive utrikesdepartement och besöka landet söder om Saudi för att ”…chew the leaves pf paradise in bin Laden’s ancestral homeland.” Men det är klart, det kan ju bli ett problem att få turistvisum med de nuvarande reglerna… (Jo, när jag själv anlände nyårsaftonens morgon 2009 gick det fortfarande att få turistvisum för tre månader på flygplatsen i Sana’a, men ett par veckor senare skärptes restriktionerna och nu krävs tillstånd i förväg genom antingen ambassader eller genom en inbjudan från folk som redan finns på plats i landet).

Enligt BBC började inspelningarna av ”Salmon Fishing in the Yemen” (som originaltiteln lyder) i augusti. BBC Films är för övrigt med och betalar kalaset. Filmbloggen Scriptshadow lyckades redan för ett halvår sedan få tag i ett manusutkast och tycker det verkar lovande; överraskande intressant med tanke på den sövande titeln…

En läsvärd engelsk recension av boken finns hos The Guardian. De lät Tim Mackintosh-Smith skriva om Tordays roman när den publicerades 2007.  Mackintosh är själv författare till ”Yemen – Travels in Dictionary Land” som jag refererat till några gånger på den här bloggen. Vad han tyckte? Jo, titeln är hopplös, men boken är ”extraordinary”. En lyckad kombination av komedi med tragisk underton och förlorad kärlek. Och bokens schejk tillhör en lång tradition i europeisk litteratur av ”orientaliska gentlemän som avslöjar de sociala absurditeterna och andliga tillkortakommandena i väst”. För i det sekulariserade postreligiösa Europa finns idag inte bara en oförmåga att tro på det omöjliga, men en svårighet att tro på något överhuvudtaget och även en fruktan för andras tro, menar Mackintosh som anser att Torday underförstått sätter fingret på den problematiken.

Jo, jag har alltså skrivit några rader om boken själv också för någon månad sedan. Och en kortare version av den här blogtexten finns för övrigt på russin.nu, men det borde jag väl ha avslöjat på ett tidigare stadium för dem som tycker sig ha fått en överdos av information så här dags…

Och jag ser givetvis fram emot filmen, när den nu blir klar om något år eller så. Jag såg inte riktigt Ewan McGregor framför mig som fiskeriexperten Alfred Jones vid läsningen av boken, men det är inte så många rena filmstjärnor som har den naturliga gråhet Alfred verkar utstråla…

För övrigt: Apropå oroligheterna i Tunisien och de spekulationer som finns att trenden ska sprida sig till andra arabländer, har det rapporterats en del om liknande protester i Jemen exempelvis av Global Post och Al Jazeera English liksom CNN. Annat med koppling till Jemen och mellanöstern den senaste tiden: 60 Minutes, det gamla journalistiska flaggskeppet från amerikanska CBS… har varit i Jemen de också och filmat ett inslag på det numera bekanta terrortemat. Det sändes strax efter att USA:s utrikesminister Hillary Clinton varit på blixtvisit i landet vilket återgavs av bland andra New York TimesEkoturism i Jemen har inte bara fördelar med sig, och flera sällsynta arter på ön Socotra (också tillhörande Jemen) är utrotningshotade, visar Al Jazeera English vidare i filmade reportage.

Al Jazeera English har även analytikern Lamis Andoni (kristen arab) kommenterat de underliggande orsakerna till attacker mot exempelvis koptiska kristna i Egypten. Det finns inte bara en förklaring…

”Herre i sitt eget hus” är ett gammalt uttryck vars giltighet kan ifrågasättas, som i en spännande analys på BBC av författaren Elizabeth Ohene från Ghana angående inbördes maktförhållanden i före detta eller fortfarande mäktiga familjer som tunisiska Ben Ali, filippinska Marcos, Ceausescu i Rumänien och Gbagbo i Elfenbenskusten. Är det kvinnan bakom allt som gäller…?

Och varför är vissa bibliska namn fortfarande så vanliga medan andra inte är det? Var är alla Sippora, Jezebel, Dorcas och Nebukadnessar? undrar Jon Kelly på BBC.

Jag har ju skrivit en del om vattenbristen i Jemen, ett ämne som är aktuellt på flera håll. Via Kunskapskanalens ”Naturen AB” fick jag just reda på att även huvudstaden i Ecuador (där jag tidigare arbetat) Quito, kan drabbas av vattenbrist, trots att landet som helhet tydligen har tre gånger så mycket dricksvatten som världsgenomsnittet. Problemet beror om jag förstod rätt, på vanvård av vattentäkter på den omgivande andinska heden mellan skog och berg, el páramo, med ett känsligt ekosystem och att uppskattningsvis 65 procent av vattnet i Quito försvinner på grund av läckor och liknande. Jordaniens huvudstad Amman ligger också illa till och måste regelbundet ransonera vatten till invånarna. Det finns inte tillräckligt med vatten för att odla den mat som behövs till befolkningen i Jordanien. Och jordbruket där använder mer än hälften av landets vattentillgångar, ungefär som i Jemen. I framtiden kommer troligen ett lands rikedom att mätas på grundval av dess vattentillgångar, enligt en Mr Paul Lee, något slags konsult på området.

Sist: ännu ett perspektiv på det misslyckade terrordådet i Stockholm strax före jul, från skribenten Andrew Brown på forumet Foreign Policy. Är det internet som är problemet och på vilket sätt i så fall? Brown har tidigare bott i Sverige och skrivit en bok om det med titeln ”Fishing in Utopia”. Så nu är vi tillbaka där vi började – med fiske.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] fakta om filmen skrev jag ner för lite över ett år sedan i mitt andra bloggforum yemenity2010, strax efter hemkomsten till […]

    Gilla

  2. […] it was written. About a year ago I discovered that the film productions was already under way and I wrote a piece (in Swedish) based mostly on a report from the monthly magazine Yemen Today. According to their […]

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: