Yemenity2010's Blog

Demonstrationer även i Jemen

Posted in Uncategorized by yemenity2010 on 03/02/2011

Det mesta av uppmärksamheten kring mellanöstern den här veckan riktas givetvis mot Egypten, ett land som är ett nav i den regionen både politiskt och kulturellt. Men det har även demonstrerats mot regeringen i Jemen, främst i huvudstaden Sana’a. men även i Aden och i viss mån i Taiz. Den direktkontakt med jag haft med personer jag känner i Taiz visade att manifestationer hade planerats idag torsdag i rikets tredje största stad, men i praktiken inte blev av samma omfattning som i huvudstaden. Det har tydligen också gått rykten om att internet och mobiltelefoni riskerade att stängas av i processen, men jag vet inte hur mycket sanning det låg i uppgifterna. Hittills verkar det inte ha blivit så, och jag vet själv hur snabbt just rykten kan spridas i Jemen. Men om utvecklingen fortsätter liknande den i Egypten så borde det naturligtvis finnas en risk att kommunikationsmedlen kontrolleras ännu hårdare än de redan gör, och eventuellt kopplas ur helt av myndigheterna.

Oroligheter i olika delar av landet var en följetong under fjolåret då jag själv vistades där nere, men massmanifestationer på gatorna av det slag som inträffar nu förekom inte i den här skalan i alla fall. Att ögonen även därifrån riktas mot (och att inspiration troligen hämtas från) Egypten är dock inte förvånande, med tanke på den inte minst symboliska betydelsen det stora och folkrika landet har för Jemen, med en direkt inverkan från 1960-talet och framåt efter att man bidrog militärt till revolutionen som störtade den då styrande imamen och ledde till bildandet av en republik (med åtminstone drag av demokrati). Nu har ju president Saleh suttit vid makten ungefär lika länge som Mubarak i Egypten och parallellerna är tydliga, även om Saleh utlovat sitt avtåg från tronen, dock inte förrän valet 2013.

I Sana’a har det nu uppenbarligen demonstrerats både för och emot regeringen, vilket exempelvis Al Jazeera English berättar mer om. BBC berättar mer om ”the day of rage” och adderar en del användbar statistik kring arbetslöshet och fattigdom i arabvärlden. Yemen Times konstaterar att presidentens tillkännagivanden kanske inte får den effekt han hoppas på. Och blogforumet Global Voices Online följer utvecklingen genom bland annat twitter-inlägg från Sana’a. To Be Continued, antar jag…

Annonser
Tagged with: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: