Yemenity2010's Blog

Johnson om Jemen

Posted in Uncategorized by yemenity2010 on 08/03/2011

Upprorsvågen i mellanöstern och Nordafrika fortsätter, de sista veckorna som alla vet med fokus på Libyen där situationen liknar ett inbördeskrig mellan Khadaffi*-trogna styrkor och oppositionella som tagit (tillfällig eller ihållande) kontroll över östra delen av kuststräckan. I Jemen fortsätter det också röra på sig och även min tidigare arbetsplats Taiz har skymtat fram i svenska medier, vilket annars inte hör till vanligheterna. Och spekulationerna fortsätter i stort om vad revolutionerna/upproren ska leda till i längden. Och vilka är huvudorsakerna?

– Det behövs investeringar för barns rätt till utbildning, hälsa, skola, infrastruktur – allt, säger Sanna Johnson till OmVärlden, svenska biståndsorganet Sidas publikation.

Hon representerar Rädda Barnen och har vistats regelbundet i Jemen de senaste åren. Hög arbetslöshet i kombination med ökade priser på bland annat mat och bränsle fungerar definitivt som tändsvätska för missnöjet och inte minst barn blir lidande, enligt Johnson. Och vad som hänt i Egypten och Tunisien når även fram till Jemen via medierna, där det redan råder instabilitet i exempelvis gamla Sydjemen och de nordligaste områdena vid gränsen mot Saudiarabien.

Om protesterna som pågår nu räcker för att rucka på president Saleh som regerat i över 30 år, det vill hon inte spekulera om i detalj – och jag förstår varför! Han har traditionellt stöd av flera stora klaner (ett ämne som även utvecklas i boken ”Arabia Felix i terrorns tid” av Eva Sohlman som jag börjar närma mig slutet på). Förutom allt det som syns i medieflödet nu finns fortfarande flyktingläger i olika delar av landet, dels på grund av konflikten i norra delen med Houthi-milisen, men också på grund av de somaliska flyktingarna i landet. Dessa uppgår nu kanske till 100 000 personer. Jag har själv en minnesbild från ett av de regelbundna besök en grupp av oss utlänningar gjorde på fängelset i Taiz, där minst ett hundratal personer som vi antog vara av somaliskt ursprung, samlats ihop inne på fängelseområdet och verkade vara på väg att åtminstone tillfälligt hysas in där. I sammanhanget kan nämnas att Jemen, det fattigaste landet på arabiska halvön, är den enda av dessa oljestater som tar emot flyktingar från Somalia.

*Ja, någon stavningsvariant måste man ju välja…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: