Yemenity2010's Blog

Hur skadad är Saleh – och vad händer nu?

Posted in Tema: Politik, Uncategorized by yemenity2010 on 07/06/2011

Attentat mot presidenten, som nu sägs ha tagit sin tillflykt till Saudiarabien för vård. Detta efter en eskalerande väpnad konflikt i huvudstaden under slutet av maj och hårda tillslag från säkerhetsstyrkor mot demonstranter i exempelvis Taiz, där jag arbetade förra året. Precis när jag håller på att avsluta redigeringen av det här inlägget, är Taiz förstanyhet i Sveriges Radios nyhetssändning. Beväpnade oppositionella grupper ska ha tagit kontroll över staden. Utvecklingen i Jemen har varit än mer dramatisk den senaste tiden. Och vad händer härnäst? Snillen spekulerar, världen över.

President Ali Abdullah Saleh har skadats i en raketattack mot hans palatskomplex, såsom återgivet i flera världsliga medier, exempelvis Huffington Post. Förloppet enligt World Socialist Web Site: Rebeller hävdade först att presidenten dödats men denne framträdde ganska fort i stats-TV med ett inspelat meddelande. Bara ljud, kan noteras. Och han lät inte kärnfrisk. Elva personer dödades i attacken och flera andra skadades, bland annat parlamentets överhuvud och premiärministern. Det har överhuvudtaget skjutits en del mellan regeringstrupper och milis från al-Ahmar-klanen (som länge var Salehs allierade). Många dödsoffer har skördats de sista veckorna och bland annat högkvarteret för det nationella flygbolaget Yemenia har förstörts. Nu ska alltså Saleh ha åkt norrut till Saudiarabien med flera medarbetare och familjemedlemmar i sällskap. Vicepresidenten Abd al-Rab Mansur al-Hadi har tillfälligtvis tagit över rodret i Sana’a. Ahmar-familjen har förnekat ansvaret för attentatet och en del hävdar att det var ett ”inside job”. Uppgifterna om hur svårt skadad Saleh egentligen blev har varierat kraftigt och i sig gett upphov till många spekulationer (och är det något jemeniter är specialister på, så är det spekulationer och att inte ta några offentliga rapporter för sanningen rakt av, som jag minns det).

Spänd vapenvila råder enligt Al Jazeera English. Rick Nelson från Center for Strategic and International Studies i Washington, anser det osannolikt att Saleh kommer tillbaka till Jemen och att någon av hans allierade kan behålla greppet om makten. Saleh är på bättringsvägen under omvårdnad i saudiarabien, samtidigt som oppositionen i parlamentet påstås vara positiva till att hans vicepresident styr tillsvidare, meddelar BBC. Men det råder nu ett farligt maktvacuum i landet, enligt experter som uttalar sig för GlobalPost.

– Det verkar som om han är ute ur bilden nu, säger Theodore Karasik om Saleh och tror att saudierna kommer att behålla presidenten ”som en gäst”.

Karasik arbetar för analytiskt institut i Dubai. Fares Braizat som representerar ett politiskt förskningscenter i Doha, Qatar,  håller med och menar att saudierna vill se ett slut på ”fiaskot i Jemen”.

Sana’a är en förvirrad stad i början av juni, enligt Jeb Boone som rapporterar för Time. Gator gapade mestadels tomma i lördags morse, medan en del lastbilar packade med möbler och annat bagage syntes lämna staden. Tusentals familjer har övergett huvudstaden sedan våldsamheterna började, ofta på väg mot sina hembyar, rapporterar Boone. Samtidigt fortsätter många i demokratirörelsen att undra över var Saleh egentligen håller hus och vad saudiernas agenda är.

– Efter allt vi har offrat och alla liv som gått förlorade, så försöker Saleh och Saudiarabien lura oss igen. Det här är inte slutet. Det kommer att bli mer våld. Saleh är inte färdig än, säger Jamal Nasser, talesman för landets för närvarande största protestorganisation.

Många gläder sig dock över händelseutvecklingen, berättar Tanya Holm på det internetbaserade kulturmagasinet Voltaire om stämningen i Sana’a.

– Saleh lämnade Jemen och det enda sätt på vilket han kan återvända är som brottsling i en domstol. Rättvisan behöver ännu skipas och detta återstår. Saleh är en mördare och som sådan kommer han att dömas, efter allt han gjort mot oss i 33 år. Men just nu firar vi att vi har segrat. Vi firar att nu blir det demokrati och jämlikhet i Jemen, förklarar en av de ungdomar som varit aktiva i proteströrelsen i huvudstaden.

– Jag vill att Jemen ska vara demokratiskt, att alla ska ha rättigheter, också kvinnor. Jag vill att människor ska vara jämlika och att landet ska vara bra för hela folket, inte bara för vissa. Vi behöver nya tankar för att bygga ett nytt samhälle. Därför behövs utbildning. Jag vill att framtidens människor ser på Jemen och ser att vi är utbildade och kan mycket, menar Layla al-Ragag, som också varit med och manifesterat sitt motstånd mot regeringen.

Många har dödats i Taiz under den senaste tiden också. Säkerhetsstyrkor slog i slutet av maj ner på ett områden som varit en stadig demonstrationsplats i staden under fyra månader. Uppgifter talade om upp till 50 dödade under ett par dagars aktion, följt av en upprensning för att eliminera alla spår av de långvariga protesterna. En bekant som fortfarande arbetar i Taiz och bestämt sig för att vara kvar där ett tag till, berättade nyligen att skottlossning ibland hörts till hans bostad och att stämningen under våren blivit alltmer ansträngd. Från andra har jag hört att tillgång till hushållsgas och bensin blivit betydligt sämre och det har varit svårt att bedriva de dagliga rutinerna, även om det varit möjligt. Vissa delar av staden har man helt enkelt gjort bäst i att hålla sig borta från, inte minst i de centrala delarna. Det utbildningscenter där jag själv arbetade förra året har delvis kunnat hålla igång under våren, men periodvis fått stänga igen och begränsa sina aktiviteter. Uppgifterna har varierat under en tid och jag vågar inte svara på exakt vad som gäller just nu.

Är kaoset i landet goda nyheter för al-Qaida? Det fokuset figurerar inte oväntat i en del amerikansk press. De jemenitiska styrkor som tränats av USA för att hålla terrorister i schack är nu upptagna med att skydda regeringen.

– Trenden är negativ. Regeringen befinner sig i kaos och al-Qaedas manöverutrymme har ökat, säger Edmund Hull som var amerikansk ambassadör i Jemen mellan 2001 och 2004.

Borde vi frukta ett Jemen efter Saleh? En väntande ”implosion eller köpslående mellan stammar?” frågar CNN. Brittiske utrikesministern William Hague sägs vara ”väldigt oroad” och fruktar ett värsta-scenario där Jemen blir som ett Somalia, med manöverutrymme för al-Qaida nära Saudiarabien och en av världens viktigaste farleder vattenvägen. Och frågan är vad den mäktiga stamsammanslutningen al-Hashid kommer att göra. De stödde tidigare president Saleh och var en avgörande del av hans maktbas. Efterhand har allt fler av deras ledare vänt sig emot honom, inklusive Hamid al-Ahmar som leder partiet Al-Islah. Saleh beskyllde alltså Al-Ahmar-klanen för raketattacken mot honom. Den bar alla spår av professionella militärers inblandning, menade han. Och sådana finns definitivt i den inflytelserika klanen, inte minst brigadgeneralen Mohsen al-Ahmar som tog avstånd från Salehs regim i mars.

Nu är det i alla fall dags att sluta behandla Saleh med silkesvantar, tyckte Letta Tayler från Human Rights Watch i slutet av maj, alltså innan presidenten attackerades:

– Jemens understödjare och grannar har rätt att bekymra sig för den Jemen-baserade grenen av al-Qaida och fråga sig om gruppen tjänar på ett säkerhetsvacuum efter att Saleh avgår. Men en utrikespolitik som grundar sig enbart på säkerhetsfrågor är dömd att misslyckas genom att alienera lokalbefolkningen, skrev Tayler och uppmanade USA, EU och arabländerna att frysa bland annat all vapenexport till Jemen så länge som regeringen där slog ner våldsamt mot demonstranterna.

Är utvecklingen i Jemen en vändpunkt för arabvärlden? Libanesiska The Daily Star presenterar några reaktioner från arabvärlden. Tidningens ledare talar också om behärskad glädje i Sana’a efter Salehs avfärd till Saudi.

– Komplexiteten i den politiska dynamiken i Jemen får nästan Libanon att verka okomplicerat, skriver Daily Star. Nu ska ungdomar som arbetat hårt på att få bort Saleh kunna komma överens med konservativa klanmedlemmar och olika agendor får konkurrera med varandra i regionens fattigaste land och ett av de mest beväpnade, konstaterar tidningen.

Dr Larbi Sadiki från universitetet i Exeter, skrev på Al Jazeera English om Jemens utmaningar, den 22 maj, också det innan attentatet mot presidenten alltså:

– Det har aldrig funnits ett enda Jemen, och det kommer kanske heller aldrig att finnas ett, skriver Sadiki.

Men motståndet har visat på en enhet för frihet och värdighet, ett eko av vad som hänt i Tunisien och Egypten, fortsätter han och beskriver Jemen som ett fascinerande lapptäcke av färger, klimat, landskap, sekter och stammar, historier och identiteter. Ett fantastiskt fält för antropologer att utforska. Att försöka skapa ett enat land med lag och ordning har varit ett arbetssätt, eller åtminstone ett ”systematiskt narrativ” för Saleh som med västlig uppbackning kommit att ta makten för given. Som sina avpolletterade kolleger i Tunisien och Egypten har han berusats av sitt långa regentskap, enligt Sadiki. Men de unga protestanterna kommer från olika organisationer utan gemensam ideologi eller partitillhörighet. Och bland alla motståndare till presidenten finns flera forna ärkefiender, hemmahörande i Islah Party (motsvarande muslimska brödraskapet), shiamuslimska Houthi-sekten i norr, salafister (konservativa sunnimuslimer), socialister och nasserister – med mera. Läget är som sagt komplicerat. Och det lär inte bli enklare.

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. musikansvariga said, on 07/06/2011 at 19:00

    Snart tror jag ju att jag begriper en aning av det här. Väl jobbat!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: