Yemenity2010's Blog

Fler barnsoldater i Jemen

Posted in Uncategorized by yemenity2010 on 01/08/2011

Konflikten i Jemen har ökat antalet barnsoldater i landet, enligt en FN-rapport presenterad nyligen och uppmärksammad av nyhetsbyrån IRIN (som är kopplad till FN). 

Både regeringstrogna styrkor och deras motståndare har aktivt rekryterat tonåringar under den väpnade konflikten som eskalerat sedan februari, konstaterar IRIN. FN uppskattar att exempelvis en femtedel av den regeringsfientliga Houthi-milisen (shiamuslimska grupperingar med bas i norra Jemen) består av barnsoldater. Nästan lika illa är det hos milisgruppen Al Jaysh Al-Sha’bi som stöder regeringen. Unga pojkar används i själva striderna och flickor tvingas att hjälpa till med matlagning och att bära material till trupperna. Fenomenet är inte nytt i Jemen, men sägs alltså ha ökat i år. Enligt jemenitisk lag måste en militär rekryt ha fyllt 18 år, men det kringgås ibland genom förfalskade ID-handlingar.

IRIN presenterar också en överskådlig tidslinje över utvecklingen i landet under den senaste månaden, inklusive 10 000-tals demonstranter ute på gatorna i Sana’a och andra städer i slutet av juni, regeringstrogna demonstranter som dött av magsjuka på grund av bristande sanitära förhållanden där de vistats, strider mellan regeringsstyrkor och fientliga klaner i Taiz, TV-framträdanden av president Saleh som tidigare i vår skadades i en attack mot presidentpalatset – med mera.

Annonser
Tagged with: , , , ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. maria rönnevall said, on 02/09/2011 at 17:17

    Hur har det gått för Miriam Alis dotter Nadia som blev kvar i Jemen efter att den andra dottern Zanas fick lämna kvar sin son Marcus när hon återvände till England?

    • yemenity2010 said, on 02/09/2011 at 21:14

      Det här måste jag medge att jag inte har en susning om just nu… Kanske återkommer om jag får en sådan. Beklagar den totala okunskapen tillsvidare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: