Yemenity2010's Blog

Att välja bort friheten?

Posted in Uncategorized by yemenity2010 on 12/08/2011

Om att inta en ny identitet och helt ny roll i ett nytt samhälle, mer eller mindre frivilligt, det berättar den libanesiska bloggaren Mira Baz om i ett av sina senaste inläggThe Bohemian and the Bulbul. Baz bodde flera år i Jemen och betraktade med viss förundran en kontingent andra utlänningar som verkligen anammade kulturen och dess mest konservativa sidor, kanske mer än de flesta jemeniter själva gör. I det här fallet handlar det om amerikaner och européer som kommit till landet för att undervisa i engelska och bestämt sig för att bli så rättrogna som möjligt, eller med Baz beskrivning ”moved to Yemen in search of an Islamic utopia”. Jag måste medge att jag själv inte stötte på den är riktigt radikala sortens västerländska immigranter i landet, men jag tvivlar inte på att de finns.

Baz bekantskaper bytte i vissa fall ut sina namn till mer muslimska sådana, kvinnorna började bära heltäckande slöja (niqab eller som jemenitera oftast kallar det, lithma), männen odlade längre skägg än tidigare, att lyssna på musik blev tabu… Själv diskuterade jag musiken som företeelse och funktion flera gånger med främst yngre jemeniter som berättade att det absolut finns imamer och skriftlärda som avråder från att konsumera musik som nöje, men jag kan bara komma ihåg en person jag själv träffade som mer eller mindre hade valt bort musiken i sitt liv (med undantag för stillsamma ‘godkända’ islamiska recitationer med något slags musikalisk prägel). Annars verkar många människor, där som överallt annars, sätta stort värde på den konstformen, om än med väldigt varierade smakriktningar.

Mira Baz undrar vad de utländska konvertiterna egentligen sökte efter och varför de så helhjärtat omfamnat en kultur som skilde sig så markant från det de vant sig vid hemifrån. Och kanske framförallt varför de valt att ge upp en del av sin frihet, inte minst kvinnorna. Intressant inlägg från en intrikat värld full av paradoxer…

Annonser
Tagged with: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: