Yemenity2010's Blog

Jemen skakar i skuggan av andra storkonflikter

Posted in Tema: Politik by yemenity2010 on 06/09/2011

Nordafrika har fått mycket uppmärksamhet, då i första hand Libyen och dess – som det verkar – nu störtade långlivade härskare Khadaffi. Så även Syrien, där Bashar al-Assads regim tycks hålla stånd än så länge om än med väldigt brutala metoder. Jemen har däremot nästan försvunnit i det internationella nyhetsflödet, konstaterar Tom Finn vars rapport med rubriken ”Yemen’s Shaky Arab Spring” publicerades nyligen i The Daily Beast.

Det pågår fortfarande en kraftmätning mellan president Ali Abdullah Saleh och hans motståndare, nu sedan drygt ett halvår tillbaka. Många har skadats och dödats på gatorna i huvudstaden Sana’a, i Taiz (där jag själv arbetade förra året) och andra platser i landet. Många av presidentens tidigare allierade, inklusive klanledare och militärer i höga positioner, har lämnat honom. Själv är Saleh fortfarande i Saudiarabien efter ett attentat mot honom i juni då han brännskadades allvarligt, men han är formellt fortfarande vid makten och ingen har hittills lyckats få honom att lämna ifrån sig den frivilligt. Just nu är det hans närmaste medarbetare Abd al Rab al Mansour al Haddi som håller i tyglarna på hemmaplan.

Presidentens frånvaro har till synes också fått många demonstranter att tappa tempo. De är konfunderade över vad som egentligen krävs nu.

– Salehs avresa har tagit vinden ur våra segel, säger en av dem till The Daily Beast.

Den politiska oppositionen består av flera olika grupper som försöker samarbeta i ett gemensamt råd. Men med tanke på de inbördes skillnaderna är det ingen enkel uppgift, klargör Tom Finn. Här finns representanter för det traditionsbundna islamiska Islah-partiet, separatister från tidigare Sydjemen, shiamuslimer från Houthi-milisen i norra Jemen (som i flera år fört ett eget krig med regeringen) liksom alla de ungdomar som protesterat sedan i februari för mer demokrati men inte tillhör ett bestämt parti. Det är imponerande att de lyckas samarbeta i någon form överhuvudtaget, tycker Tom Finn. Och påminner om att Saleh varit väldigt skicklig på att söndra och härska under över 30 år vid rodret. Om denne skulle återvända till Sana’a kunde det kanske hjälpa oppositionen att ena sig, men lika gärna innebära öppet inbördeskrig, spekulerar artikelförfattaren.

I samband med Khadaffis fall i Libyen demonstrerade 200 unga män och kvinnor i Taiz för att fira detta faktum, men de skingrades snabbt av trupper från presidentens republikanska garde som använde vattenkanoner och skjutvapen med gummikulor. En protestledare lovade dock att deras kamp inte är över.

KÄLLA: ”Yemen’s Shaky Arab Spring” av Tom Finn, The Daily Beast 2 september 2011

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: