Yemenity2010's Blog

Aktivisten Afrah analyserar sitt hemland

Posted in Tema: Politik by yemenity2010 on 23/09/2011

Hon lämnade sitt hemland i våras efter dödshot och hamnade i Sverige, där hon nu fått asyl. Nu berättar Afrah Nasser för tidskriften OmVärlden om den jemenitiska våren (i flera betydelser). Om det nu verkligen är en vår som inletts.

Den här veckan har händelseutvecklingen hettat till i Jemen igen, åtminstone enligt den ökade nyhetsrapporteringen därifrån. Nu sägs även president Ali Abdullah Saleh ha återvänt från några månaders exil i Saudiarabien, där han vårdats efter attentatet mot honom i juni. Och i samband med det – men mer av en tillfällighet, eftersom intervjun rimligtvis gjordes för några veckor sedan eller ännu längre, har OmVärlden (producerat för biståndsorganet Sida av en fristående redaktion) pratat med den unga jemenitiska  journalisten Afrah Nasser, numera hemmahörande i Sverige. Artikeln är intressant både som spegling av en personlig resa och som sammanfattning på händelseutvecklingen i Jemen sedan januari. Afrah har tidigare arbetat som journalist på tidningen Yemen Observer, men engagerade sig personligen i protesterna mot regeringen när de påbörjades.

Bland annat handlar det om kvinnornas roll i rörelsen mot regeringen.

– Revolten handlade inte om kön, inte om män och kvinnor. Den handlade om nationalism, om vad vi verkligen vill med vårt land. Och landet tillhör inte bara männen.

Vidare berörs internets betydelse, vilket framförallt gäller informationen utåt från landet till omvärlden. I Jemen har bara några procent av befolkningen tillgång till internet (brukar det hävdas i alla fall, men jag tror att internetcaféerna får fler och fler besökare, företrädesvis yngre medborgare, vilket skulle kunna öka den andelen i praktiken – red. anm.). Därför är det framförallt resten av planeten som är målgruppen för inlägg som levererats från Jemen på bloggar och twitter. Afrah har prisats av bland andra CNN för sina.

Jemen och terrorismen är ett ämne som inte går att undvika. Men Afrah Nasser tycker att al-Qaida fått för stort utrymme i diskussionen kring landets problem. Det är en liten grupp extremister som president Saleh haft nytta av, genom att framställa dem som ett allvarligt hot och med det få mer ekonomiskt stöd från USA. Stöd som öronmärkts för militära ändamål och nu används mot det egna folket under protesterna.

– Om du ger pengar till en korrupt man som Saleh, tror du då att han kommer att använda dem till utvecklingsprojekt och fattigdomsbekämpning? Naturligtvis inte, slår Afrah Nasser fast i intervjun.

Men hon är inte heller positivt inställd till alla de väpnade grupper som nu slåss mot regeringen. De har alla sin egen agenda och representerar inte henne eller de unga människor som demonstrerat fredligt under våren. Men makten hägrar för alla som ser en chans att få mer av den varan om Saleh till slut väljer att avgå.

– Jemen är som en kaka, och alla vill ha en bit av den, avslutar hon.

Källa: ”En arabisk höst?” av Magnus Åsblad, OmVärlden Nr 6/2011

Uppföljning: Afrah Nasser har en blogg med inlägg på engelska och arabiska. För närvarande finns en hel del starka bilder i de aktuella inläggen, vilket kanske kan vara värt att veta i förväg.

Nu i veckan har för övrigt Dagens Nyheter haft ett större uppslag om den återigen upptrappade konflikten i landet, där över 60 personer dödats och 700 skadats enligt oppositionen (och det var några dagar sedan). De hårda metoderna från regeringen har skapat ett problem även för USA, hävdas i en analys. President Saleh, som länge var mycket misstrodd av supermakten, lierade sig med USA efter 9/11, lovade hjälpa till i jakten på terrorister och har sedan dess fått mer och mer militärt stöd. Men frågan är hur den amerikanska regeringen ska hantera situationen nu.

Källor: ”Raketer mot oppositionens läger i Jemen” av Erik Ohlsson, ”Brutaliteten ett växande problem för Obama” av Nathan Shachar (Dagens Nyheter 21 september 2011, pappersupplagan)

Dessutom har tidningen aktuella kommentarer om oroligheterna från svenska frilansjournalisten Tanya Holm som bor i huvudstaden Sana’a sedan ett par år.

– I skuggan av demonstrationerna befinner sig Jemen i en humanitär kris. Folk går hungriga och arbetslösheten har skjutit i höjden. Så det finns ett stort lidande, berättar hon bland annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: