Yemenity2010's Blog

Saudigate – en sann svensk solskenshistoria

Posted in Tema: Politik by yemenity2010 on 11/03/2012

Vapenexport. En gång i tiden var det ett ämne för diskussion i Sverige. Åtminstone som jag minns 1980-talet då jag själv gick på gymnasiet och visste mer om världens tillstånd och lösningarna på alla problem än någonsin tidigare – eller senare. Sedan verkar frågan ha legat i dvala och inte uppmärksammats särskilt intensivt under en lång period – säger jag med viss generalisering – men de senaste åren har den vaknat till liv så smått igen. Vi behöver påminnas om att Sverige är en av världens per capita största producenter och distributörer av militärmaterial.

Och nu har en bomb, eller vad det nu bör kallas, briserat i form av ett hemligt avtal Sveriges försvarsindustri ska ha skrivit med Saudiarabien och som avslöjats av Sveriges Radio, om hjälp med projektering av någon form av ”avancerad vapenfabrik” enligt SR. Tydligen har planeringen pågått sedan 2007 om uppgifterna stämmer, men först nu läckt ut. Veckans fortlöpande följetong på det politiska planet och i alla upptänkliga debattforum, ser inte ut att ta slut än. Och Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors framstår som än mer av en mystiskt undanglidande moderat mollusk än någonsin. Men dilemmat varken börjar eller slutar med honom eller hans numera makthavande parti. Vi har ju – som många påpekat – en lång tradition av att framförallt exportera vapen till diverse tvivelaktiga stater som sedan använt varorna för att förtrycka sina egna folk, ockupera andra stater eller… Vad allt kan man inte använda välsvarvade skandinaviska vapen till?

Min egen huvudsakliga hållning, även om man kan bli mer cynisk med åren och undra om det lönar sig att ha en  åsikt överhuvudtaget, är att vi efter så lång tid av så kallad utveckling borde kunna satsa på att ställa om det mesta av vår vapenindustri till något annat. Vi är ju så innovativa här i Norden, eller hur…? Hur vi än gör med den industri vi nu har, kommer frågor om korruption, hyckleri och delaktighet i att göra världen till en ännu sämre plats än den redan är, att återkomma. En positiv effekt av det som nu avslöjats är om inte annat att diskussionen åtminstone för en tid har vaknat till liv igen. Frågan är hur länge.

Relaterade länkar: Sveriges Radios ursprungliga reportage, uttalanden från Svenska Freds och Kristna freds. Diskussion och satir i ”Godmorgon världen”.

För övrigt: Vad tycker människor i arabvärlden om exempelvis religiösa värderingar, militärens inflytande, korruption och Israel? Al Jazeera English sammanfattar en undersökning av Arab Centre for Research and Policy Studies (ACRPS). Jag kanske hinner fördjupa mig i den vid något annat tillfälle.

Och finns det större problem än Joseph Kony att diskutera när det gäller Uganda, apropå den virala video som fått stor global uppmärksamhet den senaste veckan? Vad är förresten sanningen om Kony? The Guardian försöker reda ut…

Och så ett anförande av självaste Bono under en amerikansk politisk bönefrukost från 2006, i repris tack vare Sojourners.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: