Yemenity2010's Blog

Tragedi i Taiz

Posted in Uncategorized by yemenity2010 on 18/03/2012

– Har du hört nyheterna från Taiz idag?

Ungefär så löd det första meddelandet i mobilen från en före detta kollega sedan tiden i Jemen. Jag var i kyrkan, i färd med att ta hand om en grupp i söndagsskolan, men insåg efter ett par meddelanden fram och tillbaka att något allvarligt hänt i anslutning till centret där jag arbetade under 2010.

Nu har verkligheten börjat sjunka in. En amerikansk lärare och vice föreståndare vid International Training & Development Center i Taiz sköts idag ihjäl av beväpnade män på motorcykel när han färdades i sin bil. Enligt SVT:s ”Rapport” misstänks gärningsmännen ha kopplingar till al-Qaida.

– Det är tragiskt, och det är mest tragiskt för folket. Det är de som lider och det är de som drabbas när extrema grupper försöker döda dem som försöker hjälpa, säger tidigare föreståndaren Ulf Edström till SVT.

Han ledde verksamheten på centret (då känt som Swedish Training Center) under en stor del av en tid när jag själv var där, innan ett nytt ledarteam tog över ansvaret.

Varför? Är det givetvis många som frågar sig nu. Att utlänningar utgör mål för extremister är inte nytt i Jemen, men staden Taiz var tidigare relativt lugn och stabil i förhållande till exempelvis nordligaste delen av landet vid gränsen mot Saudiarabien, eller delar av Sydjemen med både separatister och militanta medlemmar av al-Qaida. Situationen har dock förändrats drastiskt sedan protesterna mot president Saleh inleddes förra våren. Han avgick nyligen efter över 30 års styre, men ingen kan säga säkert i vilken riktning landet i stort kommer att utvecklas nu. Det som hänt idag är en tragedi både för anhöriga, för centret och berörda människor i staden. Och det är ganska många.

Fler rapporter finns på Dagens Nyheter, BBC , CNN och Al Jazeera English.

Tagged with: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: