Yemenity2010's Blog

Om drönare och annan dramatik i Jemen

Posted in Tema: Politik by yemenity2010 on 28/03/2013

”Jemen väntar på våren” är rubriken för ett reportage i senaste numret av OmVärlden, släppt häromveckan och lanserat i stor stil på omslaget. Om inte annat levereras några spännande, iögenenfallande bilder av Jacob Zocherman parat med kortare betraktelser av Sara Assarsson i det som främst är en visuell odyssé genom den ombytliga terrängen på södra arabiska halvön. Kontentan av innehållet är i alla fall att det mesta inte blivit så mycket bättre i landet sedan långvarige presidenten Ali Abdullah Saleh under mindre frivilliga former lämnade över makten efter protesterna som började för två år sedan.

Brottsligheten har ökat betydligt, matpriserna också och enligt FN är ungefär en miljon barn undernärda. Dessutom fortsätter tillgången på vatten och hälsovård vara ett problem, särskilt på landsbygden. Och så var det det här med förekomsten av al-Qaida-anknutna grupper som i sin tur motiverar USA:s fortsatta militära närvaro, inklusive de nu alltmer omdebatterade drönarna. Förarlösa flygplan som kan slå till när som helst, var som helst men väldigt ofta just i Jemen. Det var även ämnet för ett av de senaste avsnitten av ”Konflikt” i Sveriges Radios P1. Det finns att tillgå på SR:s hemsida och är nedladdningsbart som poddradio – ett format jag själv använt mig flitigt av för att hänga med i händelseutvecklingen överhuvudtaget i världen på senare år.

Ja, var ska det ta vägen med drönarna? Tidningen Time ägnade också ett längre reportage om innebörden av deras ökade användning i olika syften. När det gäller Jemen är den stora frågan hur mycket förlusterna av civila medborgares liv i samband med tillslagen mot misstänkta terrorister kommer att påverka utvecklingen. Leder det i längden till en reducering av antalet extremister och potentiella efterföljare till exempelvis 9/11-konspiratörerna – eller tvärtom?

Annonser
Tagged with: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: