Yemenity2010's Blog

Andinsk ankomst – tillbakablick tio år senare

Posted in Andinsk ankomst, Tema: Latinamerika by yemenity2010 on 11/08/2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERATio år sedan, nästan i princip exakt. Då landade jag och min dåvarande fru i Quito för en arbetsperiod i Ecuador som kom att vara i något mer än tre år sammanlagt. Uppdragsgivaren var La Iglesia del Pacto eller Pactokyrkan, ett samfund som då omfattade någonstans mellan 8000 och 10000 medlemmar i hela landet. Under hela tiden skickade vi tämligen regelbundna nyhetsbrev via e-mail till familj och vänner. Emellanåt blev det en och annan frilansartikel också på diverse relevanta teman. Med anledning av jubiléet (eller vad man nu ska kalla det) har jag börjat gå igenom rapporterna jag skrev och siktar på att återuppvärma valda delar av iakttagelserna under en tid framöver. Materialet kanske, eventuellt, möjligen kommer att överföras i bokform någon gång, men vägen dit är fortfarande lång och marknaden troligen begränsad. Men stay tuned, för all del. Undrens tid är inte förbi…

Ur premiärutskicket, levererat 22 augusti 2003:

Resan dit:
”Vi klev av planet på tisdagkvällen den 12 augusti efter en del strul längs vägen. För att hålla det kort: Vi tog oss från Arlanda till Heathrow, London utan problem. Där sov vi över på ett mindre hotell i närheten av flygplatsen. Väldigt nära. På kvällen susade plan efter plan strax över oss och dränkte alla andra ljud med några minuters mellanrum. Men vi var nästan tvungna att hålla fönstret öppet eftersom landets värsta värmebölja på 100 år inträffat just då. Morgonen efter var transporten till flyget försenad och vi höll på att bli utan plats. Lyckligtvis hade vi checkat in det mesta av bagaget redan i Sverige, vilket förenklade saken. Och vi blev nog prioriterade pga vår förbindelse i Miami. Dit kom vi efter cirka nio timmars flygning, hamnade som alla andra resenärer i kön till US Immigrations över en timme och blev en aning sena till nästa flyg, vilket hon i disken på American Airlines påpekade. Men vi kom med det planet också och som en glad bonus även vårt bagage, som vi inte sett sedan Svea Rike.”

Om språkstudier:
”I slutet av september börjar språkkurserna på katolska universitetet*, där vi har tänkt gå i höst. Men vi kanske tjuvstartar med någon one-to-one-kurs som det finns ett antal av i stan. Privatlärare och allt, men det kostar också. Vi ska kolla upp en som tar 100 dollar i veckan för fyra timmars daglig drillning. Den är INTE den dyraste i sitt slag.”

Administrativa reflektioner:OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Igår var vi på ett ministerium och lämnade in våra papper från konsulatet, plus utdrag från brottsregistret (där man förhoppningsvis inte finns med), med mera som behövs för att visum ska verifieras definitivitivitivt**. Det blev en rusch, eftersom vi inte visste att ministeriet stängde 13.30. Vi var där ca 12.45 för genomgång av papperen. Sedan skulle vi till en bank (en särskild utvald bank), betala och ta med kvittot tillbaka innan processen kunde börja. Vi tror att vi hann, med lite tur, efter att ha lämnat kvittona till en vakt som sade sig ha lagt dem på handläggarens bord.”

Klimatet:
”Vädret har varit klart nästan hela tiden, med några skurar på eftermiddagen de senaste dagarna. Värmen är inte alltför betungande utan ganska…ja, lagom. Däremot känner vi av den tunna luften här på 2800 meters höjd över havet och avgaserna från den täta trafiken. Johan*** har prövat på lite övningskörning, men inte i rusningstid än. Det är tur att det finns andra med mer rutin här i kåren. Rondellerna här i stan är ett kapitel för sig. Men det finns kollektiva färdmedel att tillgå och taxi, även om det är säkrast att man själv hittar dit man ska. Vägbeskrivningar går inte alltid fram. Men, som vår hyresvärdinna säger när hon är på gott humör och vill öva på engelskan: ”Don’t worry, be happy’”.

Fortsättning följer…

 

*Not: Redaktören har i detta fall rättat till ett ursprungligt korrekturmisstag, det vill säga slarvstavfel, för bättre begriplighet.

** Jo, där förlängdes ordet ”definitivt” medvetet av något slags stilistiska eller narraturgiska skäl som jag inte riktigt kommer ihåg längre…

*** Ja, det är skribenten själv i tredje person, troget den form i vilken stycket formulerades i originalutskicket.

Annonser
Tagged with: , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Not: Tidigare publicerat som nyhetsbrev i augusti 2003 och på en hemsida som åtminstone för närvarande är lagd på is. Texten har behållit sin ursprungliga form, förutom ett par rena stavnings-och korrekturfel som rättats till. Första delen av Andinsk ankomst finns här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: