Yemenity2010's Blog

Andinsk ankomst del 3 – Kulturanpassning, kriminalitet och kampanjer i Quito

Posted in Andinsk ankomst, Tema: Latinamerika by yemenity2010 on 16/11/2013

Följetongen fortsätter. Tio år tillbaka i tiden. Ecuador. Här är valda delar av ett nyhetsbrev, ursprungligen skickat någon gång i oktober 2003. Fokus hamnar den här gången på huvudstaden Quito.

cotopaxi-blogotyp1Ecuadors huvudstad har, som så många andra sydamerikanska storstäder vuxit snabbt de senaste decennierna. Inte lika snabbt som rikets andra miljonstad, rivalen Guayaquil nere vid kusten, som faktiskt är större med omkring 2,5 miljoner innevånare. Quito har närmare 1,5 miljon, men kan av topografiska skäl bara växa vidare på längden eftersom den är instängd i en dal mellan två bergskammar. Bebyggelsen klättrar upp så högt på höjderna den klarar av, eller smiter ut i sänkor mellan höjderna och bildar nya förorter. Men det är i norr- och söderled som expansionen sker i första hand. Flygplatsen, som ligger i den norra delen av staden, ska ersättas av en ny, norr om stadskärnan enligt ett påbörjat projekt som dock kan ta tid på sig.

Trafiken ökar, inte överraskande. Skyltar som uppmanar bilister att respektera rödljusen finns där av en anledning. Att köra i rusningstrafik är aldrig ett nöje. På kvällar eller söndagmorgnar kan det vara nästan vilsamt, så länge trafiken är sparsam. Vid signalerna väntar försäljarna med tuggummin, tidningar och andra bärbara varor. Till underhållningen kan också höra barn som slår volter, ungdomar som jonglerar eller sprutar eld ur munnen. Vi såg en mycket ung pojke en kväll som sysslade med det sistnämnda. Förmodligen var det honom som en av tidningarna här, El Comercio, berättade om häromveckan. Han är 14 år och finansierar sina studier på det här sättet. Och, nej, han var inte orolig över följderna av att dra in diesel i svalget dagligen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet sägs (och skrivs) att kriminaliteten ökar. Man lämnar inte sin ryggsäck obevakad i ett ögonblick ostraffat. Och man ska undvika att promenera omkring för mycket efter mörkrets inbrott, särskilt på Avenida Amazonas, en av de långa gator som löper nästan genom hela staden från norr till söder. Den dåliga ekonomin i landet är säkerligen en bidragande orsak. Från Ecuador går ju en emigrationsvåg som sedan slutet av 1990-talet uppgår till, i mycket runda svängar, en miljon medborgare. De flesta finns numera i Spanien och Italien.

Till Ecuador strömmar i stället en ökande skara invandrare norrifrån. Många colombianer lämnar sitt eget otrygga land och slår sig ner på olika platser i det något lugnare grannlandet. Däribland i Quito. De får både ris och ros. En del berömmer dem för deras företagsamhet medan andra skyller den ökande kriminaliteten på invandrarna (men det är ju knappast en för Ecuador unik förklaringsmodell). Någon statistik med kalla fakta om det har vi inte sett.

Turister ser man en hel del av, men främst i de mer centrala delarna av city. I de norra delarna där vi bor är det inte lika många. Vad vi däremot dagligen ser är den oerhörda skillnaden mellan dem som har och de som inte har. Det finns flera flotta köpcentra men på gatan syns förutom försäljarna även många tiggare. Ska man ge eller inte? Den eviga frågan, som ingen ännu kunnat ge ett fullständigt facit för.

Just nu är det regnperiod i bergen. Det betyder nästan en daglig regnskur, ganska punktlig någon gång mellan tre och fyra på eftermiddagen. Ibland väntar den dock till mörkrets inbrott, eller hoppar oväntat över en dag. När det är som mest tryck, då är det blixtar och kraftiga knallar över staden i någon timme eller två. Eller som häromdagen, då det började hagla, just när vi stod utanför Immigrationskontoret och väntade på en kollega. Vi blev dock välvilligt insläppta för att vänta innanför dörren och tackade inte nej till denna ynnest.

På tal om punktlighet. Just nu pågår en kampanj för att öka omfattningen av denna dygd. På ett givet klockslag förra veckan skulle samtliga ecuadorianer ställa om sina klockor, eller i varje fall kontrollera att de gick rätt. Från och med nu ska landet lyfta sig och alla ta sitt ansvar för att hjulen ska rulla snabbare och mer effektivt. Någon har nämligen räknat ut hur mycket landet förlorar i produktionsbortfall på grund av den beryktade bristande förmågan att komma i tid. Och det finns de som följer upp kampanjen, eller möjligen var föregångare. Pastorn i vår församling här, har så länge vi varit med förfäktat nyttan av att alla kommer i tid till samlingarna. Och nu i söndags tog han tillfället i akt att verkligen betona vikten av det, och dessutom av att läsa informationen i kyrkan och komma ihåg sina ansvarsområden. Som det verkade, på förekommen anledning.

Och en del av våra kära lärare på katolska universitetet börjar också tröttna på att eleverna inte klarar att hålla koll på klockan. Nu handlar det visserligen om utländska studenter, men de har kanske kommit in i kulturanpassningen med dålig timing. Vi vill inte på något sätt skryta, men just vi (denna rapports undertecknare) är verkligen inte de värsta syndarna i våra sammanhang. Helt säkert!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagged with: ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Not: Innehållet i det ursprungliga nyhetsbrevet har redigerats något, men inte mycket. Några tidigare återpublicerade rapporter från tiden i Ecuador kretsar kring ämnen som kanoniseringsceremonier och kulturanpassning. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: