Yemenity2010's Blog

Val. Igen

Posted in Tema: Politik by yemenity2010 on 13/09/2014

Imorgon är det dags igen. Att ta sitt demokratiska ansvar och rösta fram en regering värd namnet. Opinionsundersökningarna har visat upp ojämna feberkurvor över vilka partier som för närvarande röner mest sympati och förtroende hos väljarkåren. I nuläget verkar experterna mest bara rörande överens om att det blir… kaos. Troligt överläge för oppositionspartierna på den så kallade rödgröna planhalvan. Men samtidigt med en brist på verklig majoritet som i sin tur öppnar dörren för att Sverigedemokraterna (som ju ökat oroväckande men tyvärr inte helt oväntat i väljarstödsmätningarna bit för bit nu närmare valet vi kommer) ska kunna roffa åt sig rollen som vågmästare. Vilket skulle kunna få övriga partier att möjligen bryta med blockpolitiken och undvika mer inflytande för Jimmie Åkesson med anhang. Men det kommer knappast att bli ett smidigt maktskifte. Om det blir ett sådant.

För fyra år sedan skrev jag ner några reflektioner inför riksdagsvalet då, lite på distans eftersom jag arbetade i mellanöstern det året. Att ett parti som Sverigedemokraterna var på väg in i det svenska parlamentet uppmärksammades av internationella nyhetskanalen Al Jazeera English, som även sände reportage från Södertälje, en stad som (vilket kanske är bekant) åtminstone för några år sedan hade tagit emot fler flyktingar från Irak än hela Nordamerika mäktat med.

Den gången skickade jag min egen röst via posten från ett land som några månader senare inte ansågs vara tillräckligt tillräkneligt av omvärlden för att ens våga ta emot någon post från överhuvudtaget, om jag minns rätt. Detta efter att försändelser därifrån innehållande explosiva komponenter upptäckts på några internationella flygplatser. Återigen, om jag minns  rätt. Den här gången blir det troligen enklare. I en skolmatsal några kvarter från bostaden i den, åtminstone synbarligt, lummiga sensommarljumma svenska småstadsidyllen.

Fortsättning följer, förhoppningsvis…

Annonser
Tagged with: ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] I stort sett orelaterat övrigt: Några noteringar om morgondagens svenska riksdagsval, på min ackompanjerande blog Yemenity2010. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: