Yemenity2010's Blog

TexMex Times 2017: Jaså, här Oxxo?

Posted in Tema: Latinamerika, TexMex Times by yemenity2010 on 04/08/2017

De tycks finnas överallt. I åtminstone varannat gathörn. Vart man än kommer, eller i varje fall de platser jag besökt i Mexiko under mina sammanlagt tre vistelser där sedan första gången i slutet av 2011. I Sverige och på många andra platser är det ju 7-eleven som dominerar just den här subgenren av butiker. Men den har i alla fall viss konkurrens, om än kanske inte tillräckligt. Under en av de första rundorna på stan i Matamoros nu i sommar blev jag lätt förvånad när jag faktiskt såg en 7-elevenbutik där. Men det finns några stycken, inser jag efterhand. Enligt en av min frus mer välinformerade släktingar är det dock först på senare år som de börjat etablera sig som konkurrent på allvar. Men konkurrent till vadå?

Oxxo. En kedja av allestädes närvarande snabbhandelsbutiker, eller hur vi nu ska definiera dem. Sådana som innehåller basvaror och inte alltid av det mest hälsosamma slaget, sådana där vi kliver in och plockar åt oss det vi behöver för stunden eller för resten av resan. Läskedrycker, chips, kex. Snacks i allmänhet. De ståtar alltså flitigt i städerna. Liksom ofta längs vägarna och lika påfallande ofta i anslutning till en bensinmack. Det mönstret kan kännas igen från många hörn av världen. Bensinmackar med tillhörande butik. I Mexiko är det, så vitt jag förstår, fortfarande en nationaliserad kedja som driver alla bensinstationer. Pemex. Som torde vara en förkortning för Petrol Mexico eller dylikt. Prisläget på Oxxo ligger väl generellt lite högre än i andra butiker, som det brukar vara i sådana här sammanhang. Inte så mycket som avviker från världens normala gång alltså. Utom möjligen just det där, hur dominerande den här kedjan är. Man kan förledas tro att den har monopolställning, eller åtminstone har haft en sådan, vilket nu långsamt kanske börjar upplösas.

Om bakgrunden till dess uppkomst och starka ställning har jag inte gjort tillräckligt mycket efterforskningar, men det kanske är dags. Tydligt är i alla fall hur välbesökt den är. Inte minst butikerna i anslutning till trafiklederna där vanliga civila bilister, professionella resande såsom långtradarchaufförer eller federala poliser i sina svarta uniformer, färdandes på flakbilar med tillhörande maskingevär tar en paus innan de fortsätter mot nästa mål. Kanske något stadigare mål än de erbjuds på just Oxxo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: